Jēkabsone-Žogota: LBS padomē ir cilvēki ar sliktu reputāciju (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Anete Jēkabsone-Žogota
Anete Jēkabsone-Žogota Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) padomē šobrīd ir vairāki cilvēki, kuriem pēdējā laikā nav laba reputācija, sarunā ar TVNET pauda viena no visu laiku labākajām pašmāju basketbolistēm Anete Jēkabsone-Žogota.

2016. gadā Jēkabsone-Žogota noslēdza profesionālas basketbolistes karjeru, bet gadu vēlāk tika ievēlēta par Rīgas domes deputāti, startējot no saraksta "Latvijas Reģionu Apvienība"/"Latvijas attīstībai".

Jēkabsone-Žogota pirmdien preses konferencē oficiāli paziņoja, ka nākamā gada 27. janvārī viņa startēs LBS prezidenta vēlēšanās. Kopš 2011. gada šīs organizācijas prezidents ir Rīgas Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins.

"Vēlos dalīties ar pieredzi, ko guvu basketbolā. Bija gan uzvaras, gan zaudējumi - tā ir pieredze, no kuras esmu mācījusies. Esmu ļoti mērķtiecīga, vēlos sasniegt augstāko punktu," sacīja titulētā basketboliste. 

"Būt par treneri - tas nebija mans aicinājums. Taču tagad man ir aicinājums - kļūt par LBS prezidenti. Tā ir liela atbildība. Šis ir īstais laiks, kad vajadzīgas pārmaiņas. Tuvojas esošā prezidenta pilnvaru beigas. Palikuši četri mēneši. Laiks skrien ļoti ātri, tāpēc vēlos satikt visus biedrus un trenerus," teica Jēkabsone-Žogota.

"Nevēlos likt galdā tikai savu programmu, bet uzklausīt viņu (biedru un treneru) viedokļus, jo viņi basketbolā visu laiku ir iekšā. Uzskatu, ka tas ir pilnībā normāli, ka sportisti pēc sportista karjeras beigām iesaistās federācijas darbā. Tādi sportisti, kuriem ir starptautisks redzējums."

Pērn aprīlī par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentu tika ievēlēts Kaspars Gorkšs, kurš pavisam neilgi pēc futbolista karjeras beigām ieguva šo amatu, nomainot organizācijas iepriekšējo vadītāju Gunti Indriksonu.

Iepriekš LFF prezidents strādāja sabiedriskā kārtā, taču Gorkšs jau priekšvēlēšanu laikā neslēpa, ka vēlas saņemt atalgojumu šajā amatā. "Saņemot atalgojumu, es arī uzņemos atbildību par LFF budžeta pielietojumu," viņš teica pērn pavasarī intervijā TVNET.

Jēkabsone-Žogota plāno turpināt Rīgas domes deputātes darbu, jo tas esot savienojams ar LBS prezidenta pienākumiem. Tomēr viņa nevēlas LBS prezidenta amatā pildīt tikai reprezentatīvu funkciju, bet aktīvi iesaistīties darba procesos.

"Ja prezidents organizācijā strādā tikai brīvajā laikā ārpus sava pamatdarba un viņa funkcijas ir tikai virspusējas - tad pieņemu, ka nav jāsaņem atalgojums. Ja prezidents piedalās visos procesos uz pilnu slodzi, tad pieņemu, ka vajadzētu saņemt atalgojumu," sacīja Jēkabsone-Žogota.

"Manuprāt, Gorkšs šobrīd strādā uz pilnu slodzi. Es arī noteikti negribu būt tikai prezidenta tēls, kurš atnāk pateikt komandai kādu novēlējumu un čempionāta beigās pasniedz kausu. Es gribu būt kaut kas vairāk - domāt, iesaistīties, plānot - nākt klajā ar savām idejām. Ja tas kļūst par pamatdarbu, tad ir jāsaņem alga. Manuprāt, LBS prezidentam šīs lomas ir jādala ar ģenerālsekretāru," norādīja LBS prezidenta amata kandidāte.

Gorkšs priekšvēlēšanu laikā uzsvēra, ka vēlas ieviest caurspīdību LFF finanšu pārskatos, tomēr tas līdz galam nav izdevies. Piemēram, amatā apstiprinot Latvijas vīriešu futbola izlases galveno treneri, publiski netika atklāta speciālista alga.

"Futbola federācijai ir kādas trīs, četras reizes lielāks budžets nekā basketbola savienībai, kurai ir virs diviem miljoniem. Šajā jautājumā gan neesmu vēl tik smalki iedziļinājusies, taču finansēm jābūt caurspīdīgām. Manuprāt, nav jāslēpj, kāds ir nacionālās izlases treneru atalgojums. Neatkarīgi no tā, vai tas ir latviešu vai ārzemju speciālists. Manuprāt, sabiedrībai ir jāzina," uzskata bijusī basketboliste.

Jēkabsone-Žogota neslēpa, ka viņas domubiedrs ir Edgars Jaunups, kurš ir viens no LBS valdes locekļiem.

"Edgars Jaunups ir man ļoti labs paziņa. Es viņu cienu. Mēs esam kolēģi, pārstāvam vienu partiju. Viņš bija viens no tiem cilvēkiem, kuru uzrunāju sakarā ar savu lēmumu kandidēt LBS prezidenta vēlēšanās. Edgars spēlē lielu lomu Latvijas basketbolā, viņš ir prezidents lielai organizācijai - "VEF Rīga" klubam," sacīja Jēkabsone-Žogota.

"Pateicoties tādiem cilvēkiem kā Edgars Jaunups, Artūrs Štālbergs, Edgars Jeromanovs, mums joprojām ir vīriešu basketbols klubu līmenī. Bez viņu entuziasma vīriešu basketbolam arī būtu tik slikts līmenis, kāds tas šobrīd ir sieviešu basketbolā. Ja man ir nepieciešams kāds padoms, es griežos pie Edgara Jaunupa," neslēpa LBS prezidenta amata kandidāte.

2017. gadā no valsts budžeta tika atvēlēti 123 000 eiro Kristapa Porziņģa apdrošināšanai, lai viņš varētu pārstāvēt Latvijas valstsvienību Eiropas čempionātā. Sabiedrības domas par šo lēmumu dalījās, jo daļa bija pret šādiem tēriņiem no nodokļu maksātāju naudas.

Porziņģis šovasar ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Dalasas "Mavericks" vienojās par piecu gadu līgumu, kura laikā latvietis saņems 158 miljonus ASV dolāru lielu atalgojumu. Līdz ar to gaidāms, ka Latvijas basketbolista apdrošināšanas izmaksas nākamreiz būs krietni lielākas.

"Savā komandā redzu cilvēkus, kas mērķē uz augstākajiem rezultātiem. Tajā skaitā vēlos panākt, ka Kristaps vienmēr spēlētu Latvijas izlasē. LBS būtu jādara viss nepieciešamais, lai mēs viņu redzētu laukumā. Ceru, ka ir privātie uzņēmēji, lielas organizācijas, kas vēlas Kristapu redzēt valstsvienībā. Lai Latvijas basketbols būtu spēcīgs, mums jābūt vienotai komandai. Ir jāmeklē risinājumi. Protams, vieglākais ceļš ir pateikt nē - piedod, Kristap, bet mums nav naudas," sacīja Jēkabsone-Žogota.

Bijusī basketboliste esot tikusies ar Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) pārstāvjiem. Konkrētas personas viņa gan neatklāj, taču FIBA pārstāvji arī atbalstot pārmaiņas LBS vadībā.

"Biju pārsteigta, ka FIBA cilvēki arī teica, ka Latvija basketbolā vajadzīgas pārmaiņas. Ja cilvēki vienā vietā strādā ilgāku laiku, un rezultātu līkne ir gan augšupejoša, gan lejupslīdoša, un pēdējie rezultāti nav tie veiksmīgākie, tad kādam ir jāuzņemas atbildība. Tāda ir dzīve. Neesmu cilvēks, kas grib noniecināt citu darbu. Pieņemu, ka LBS darbinieki līdz šim darījuši visu, kas ir bijis viņu spēkos. Tāpat arī Edgars Šneps, viņš joprojām pilda savas LBS ģenerālsekretāra funkcijas basketbola sabiedrības labā."

Vaicāts, vai Jēkabsone-Žogota redz Šnepu arī turpmāk LBS ģenerālsekretāra amatā. "Mēs neesam to apsprieduši, bet mans virziens ir vērsts uz pārmaiņām."

LBS prezidenta amata kandidāte uzskata, ka organizācijas padomē šobrīd ir cilvēki, kuriem pēdējā laikā nav laba reputācija. Kā zināms, vairāki LBS padomes locekļi tiek saistīti ar lietām, kuras izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

"Uzskatu, ka padomē ir cilvēki, kuriem pēdējā laikā reputācija nav laba. Un man ļoti nepatīk, ka šie cilvēki tiek saistīti ar LBS. Tas grauj Latvijas basketbola tēlu, reputāciju starptautiskā mērogā," uzsvēra Jēkabsone-Žogota.

LBS padome: Mārtiņš Bondars (priekšsēdētājs), Ilze Pētersone-Godmane (priekšsēdētāja vietniece), Andris Ameriks, Solvita Āboltiņa, Armands Garkāns, Uldis Grāvītis, Aigars Kalvītis, Ojārs Kehris, Irēna Krūmane, Māris Martinsons, Imants Parādnieks, Valdis Siksnis, Aigars Štokenbergs, Kārlis Strēlis, Jānis Urbanovičs, Valdis Voins.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu