Spānijā aizturēti deviņi katalāņu separātisti par iespējamu vardarbības plānošanu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Spānijā pirmdien aizturētas deviņas personas, kas saistītas ar Katalonijas neatkarības kustību un, domājams, plānojušas vardarbību, paziņojusi policija.

Pie aizturētajiem konfiscēti materiāli, kas, kā uzskata varasiestādes, var tikt izmantoti sprāgstvielu izgatavošanā.

Katalonijas neatkarības kustība gadiem ilgi radījusi galvassāpes Spānijas centrālajai valdībai un 2017.gadā izraisīja lielāko politisko krīzi, kāda valstī pieredzēta pēdējās desmitgadēs.

Tomēr lielākoties tā bijusi miermīlīga kustība, ko raksturojuši masu protesti.

Policija informēja, ka izmeklēšana un kratīšanas vērstas pret vietējiem grupējumiem, kas darbojas zem nosaukuma Republikas aizsardzības komitejas. Šī organizācija sarīkojusi vairākus protestus Katalonijā kopš separātistu līderu aizturēšanas pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas 2017.gadā.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

 Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Galvenie separātistu līderi pašreiz atrodas vai nu cietumā, kur gaida spriedumu, vai arī trimdā kā bijušais reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons, kurš īsi pēc neveiksmīgās neatkarības pasludināšanas aizbēga uz Beļģiju.

Sabadeļā, netālu no Barselonas, Republikas aizsardzības komitejas aicināja savus atbalstītājus pirmdienas vakarā protestēt pret minēto deviņu aktīvistu aizturēšanu.

"Pašnoteikšanās nav noziegums," tviterī paziņoja organizācija.

Izmeklēšana pret organizāciju ilgst jau vairāk nekā gadu. To autorizēja Spānijas Augstākā tiesa, atklāja policijas preses pārstāvis.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Fernando Grande-Marlaska intervijā raidorganizācijai RTVE sacīja, ka detalizētāka informācija par izmeklēšanu netiks izpausta.

Policija norādīja, ka vēl var tikt veiktas citas aizturēšanas.

"Līdz šim veiktas deviņas aizturēšanas un desmit kratīšanas Barselonas provincē ar mērķi atrast un (..) konfiscēt pierādījumus" par gatavošanos pastrādāt vardarbību," paziņoja policija.

Policija atklāja, ka konfiscēti datori un datoru cietie diski.

Atrasti arī materiāli un vielas, kas var tikt izmantotas sprāgstvielu izgatavošanā.

Pērn, pieminot Katalonijas neatkarības referenduma gadadienu, Republikas aizsardzības komitejas aktīvisti okupēja vilciena staciju Žironā un nobloķēja šosejas, izraisot sastrēgumus un traucējumus vilcienu satiksmē. Aktīvisti arī centās ieņemt parlamenta ēku, bet tas viņiem neizdevās.

Jūlijā publiskotie aptaujas rezultāti liecina, ka atbalsts Katalonijas neatkarībai nokrities līdz zemākajam līmenim pēdējo divu gadu laikā. Neatkarību atbalstīja 44% aptaujāto, bet pret to bija noskaņoti 48,3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu