Pašmāju depozīta iekārtu atzinīgi novērtē simtiem Latvijas iedzīvotāju; interese arī no ārvalstīm (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas uzņēmēju izstrādātais depozīta iekārtas prototips, kas ar mākslīgo intelektu (MI) atpazīst un sašķiro daudzveidīgus iepakojumus, viesojies dažādās pilsētās, ļaujot interesentiem personīgi to izmēģināt darbībā. Simtiem Rīgas, Liepājas un Cēsu iedzīvotāju un šo pilsētu viesu mobilajā automātā varēja nodot izlietotos iepakojumos, klātienē vērojot mākslīgā intelekta tehnoloģiju darbībā

Inovatīvo prototipu izstrādājuši iekārtu izstrādes un ražošanas uzņēmums "Peruza" sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumu "dots", portāls TVNET uzzināja uzņēmumā "Peruza". 

"Prototipa tūre mums ir svarīgs un pat vēsturisks notikums, jo tās laikā nodevām lietotājam pašu izlolotu, unikālu atkritumu šķirošanas iekārtu, kāda nav bijusi pieejama nevienam citam pasaulē. Prototips atbilst mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām un, kas vēl svarīgāk - cilvēku paradumiem, jo iepakojuma veidi ir daudz un dažādi un domājams, ka nākotnē tie kļūs arvien daudzveidīgāki. Tāpēc radījām tādu tehnoloģisko risinājumu, kuru varēs viegli adaptēt," stāsta "Peruza" pārstāvis Maksims Ļebedevs.

Prototips izstrādāts, apkopojot idejas jau no pasaulē funkcionējošiem risinājumiem. To ir viegli apmācīt jaunu iepakojumu atpazīšanai, nodalot dažādus iesaiņojumus ne tikai pēc svītrkoda, bet arī pēc tādām pazīmēm kā forma, svars, materiāls. Šādi iespējams savākt un otrreiz pārstrādāt lielus iepakojuma apjomus.

Ar īpašu interesi prototipu uzņēma Cēsīs - vietā, kas apņēmusies izpildīt ambiciozo mērķi kļūt par pirmo bezatkritumu pilsētu Latvijā.

"Ja man būtu jāraksturo šī depozīta sistēma, es iekļautos divos vārdos: "Latvija var!", jo prasme tik īsā laika sprīdī uzbūvēt labi funkcionējošu prototipu pierāda, ka Latvijas uzņēmumi ir konkurētspējīgi Eiropas mērogā. Atslēgas vārds - cieša starpnozaru sadarbība. Esam gatavi iekārtu attīstīt un piedāvāt kā vietējiem iedzīvotājiem, tā eksportēt uz ārzemēm - lai visa pasaule kļūst arvien tīrāka," saka "dots" pārstāvis Edgars Starķis.

Interesi par inovatīvo risinājumu pauduši ne vien lokālie mediji un partneri, bet arī ārvalstu mediji un potenciālie partneri. Iekārtas izstrādātāji norāda, ka darbs pie tehnoloģijas uzlabošanas vēl tiks turpināts, lai tas būtu eksportspējīgs produkts, kas nestu pienesumu Latvijas ekonomiskajai izaugsmei.

Iekārtas prezentācijas pasākumus atbalsta Latvijas Zaļais punkts, lai skaidrotu iedzīvotājiem mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas atkritumu šķirošanā, tostarp paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanā Latvijā, un veicinātu iedzīvotāju izpratni par atkritumu šķirošanas nepieciešamību.

SIA "Peruza" ir dibināta 1991. gadā un ir viens no vadošajiem nozares uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmums kopumā realizējis vairāk nekā 1500 veiksmīgus projektus mašīnbūves nozarē, izstrādājot un ražojot iekārtas partneriem vairāk nekā 20 valstīs.

"dots" ir informācijas tehnoloģiju kompānija ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, kas citādi pieiet tradicionālo industriju izaicinājumiem, izmantojot novatoriskākos sasniegumus mākoņa un mākslīgajā intelekta tehnoloģijās. "dots" savu ceļu sāka programmatūras licenču uzņēmuma SIA "DPA" (SQUALIO) paspārnē - izveidojot un attīstot atsevišķu IT programmatūru izstrādes apakšvirzienu. Laika gaitā izauga par vienu no nozīmīgākajiem "Microsoft" tehnoloģiju partneriem un viedo risinājumu ieviesējiem visā Baltijas reģionā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu