Pirmo reizi 3300 gadu laikā Tutanhamona sarkofāgs atstāj kapenes (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tutanhamona ārējais sarkofāgs
Tutanhamona ārējais sarkofāgs Foto: EPA/Scanpix

“Sarkofāgs ir ārkārtīgi sliktā stāvoklī. Tas ir ļoti apdrupis. Mēs atradām arī daudzas plaisas tajā, pazudušus slāņus un daļas.”

Ārējais sarkofāgs, kurā guļ Tutanhamona mūmija 3300 gadu laikā nekad nav atstājis savas kapenes. Tas netika kustināts pat pēc tam, kad britu arheologs Hovards Kārters 1922. gadā atklāja Tutanhamona kapenes. Sarkofāgs, kas ir darināts no koka un zelta līdz pat šim brīdim palika Valdnieku ielejā.

Šā gada sākumā Getija Saglabāšanas institūts (Getty Conservation Institute) un Ēģiptes Senlietu ministrija pabeidza 10 gadu ilgušo Tutanhamona kapeņu restaurāciju. Tagad restauratori veic sarkofāga atjaunošanas darbus.

FOTO: TUTANHAMONA ĀRĒJAIS SARKOFĀGS

Šo projektu galvenokārt motivē Lielā Ēģiptes muzeja atvēršana 2020. gada beigās, kurā būs aplūkojamas ar Gīzas piramīdām saistītās lietas. Līdz ar trīs zārkiem, no kuriem iekšējajā guļ Tutanhamona mūmija, izstādē būs apskatāmi vēl daudzi relikti, kas tika atrasti viņa kapenēs. Iekšējais zārks ir veidots no tīra zelta, bet vidējais no apzeltīta koka un krāsaina stikla.

Kārtera atklājums iezīmēja pirmo reizi vēsturē, kad Valdnieku ielejā neizlaupītu izdevies atrast tik dižciltīga valdnieka kapavietu. Tajā tika atrasta virkne ar dažādiem dārgumiem, to skaitā no meteorīta darināts duncis.

Pēc atklājuma divi no trīs zārkiem tika aizvesti uz Kairu, bet ārējais sarkofāgs tika atstāts kapenēs, kur tas atradās 97 gadus kopš to atklāšanas.

Tiesa, ņemot vērā sarkofāga slikto stāvokli, restauratoriem vajadzēs vismaz astoņus mēnešus, lai to savestu kārtībā.

Tutanhamons kļuva par Ēģiptes valdnieku jau deviņu gadu vecumā un valdīja nedaudz mazāk par desmit gadiem – no 1332. līdz 1323. gadam pirms mūsu ēras. 19 gadu vecumā Tutanhamons saslima un nomira. Lai arī faraona nāves apstākļi ir mīkla, tomēr pētnieki uzskata, ka viņš pēc ievainojuma kājā sasirga ar gangrēnu.

Tutanhamona kapenes ātri vien piesaistīja pasaules tūristu uzmanību. Līdz 20. gadsimta 80. gadiem katru dienu kapenēs paviesojās līdz pat 4 tūkstošiem tūristu. Tajā laikā eksperti sāka aizdomāties par negatīvo efektu, kādu sniedz tāds tūristu daudzums. Līdz ar putekļiem, ko tūristi ienes no ārpuses, daži no tiem pat bija pamanījušies ieskrāpēt savus vārdus uz kapenes sienām. Paralēli tam gaisa mitrums un ogļskābā gāze ir rosinājusi sēņu vairošanos kapenēs. 2009. gadā kapenes apmeklētājiem tika slēgtas, uzsākot apjomīgus restaurācijas darbus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu