Igaunijas aizsardzības ministrs: Tramps pret NATO ir labvēlīgāk noskaņots nekā iepriekš (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks
Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks Foto: Ieva Makare/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš agrāk ir asi kritizējis NATO, tagad pret aliansi ir pozitīvāk noskaņots, Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacījis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks. 

Luiks teicis, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs novērtē Trampa izdarīto spiedienu uz sabiedrotajiem ar prasību palielināt aizsardzības izdevumus, un Trampam šis jautājums ir ļoti tuvs. 

Vienlaikus Igaunijas aizsardzības ministrs atzinis, ka Trampa attieksme pret NATO ir uzlabojusies. 

"Manuprāt, Tramps, cik dzirdēts dažādās sarunās un viņa publiskajās uzrunās, ir pozitīvi noskaņots pret NATO un viņš arī ļoti pozitīvi ir raksturojis savu lomu NATO pārveidē, lai tā būtu organizācija, kurā Eiropa vairāk tērē aizsardzībai. No tāda viedokļa raugoties, man šķiet, ka viņa personīgā attieksme ir kļuvusi labvēlīgāka pret NATO," klāstījis Luiks. 

Viņš atzinis, ka acīmredzami jautājums par aizsardzības izdevumiem no darba kārtības nepazudīs. 

"Jautājums pilnīgi noteikti būs gada nogales darba kārtībā. Trampam arī iekšpolitiskais šī jautājuma aspekts ir nozīmīgs, jo, līdzīgi kā ar tirdzniecības līgumiem, Tramps ir runājis arī par militāriem līgumiem, sakot, ka, viņaprāt, ASV šajos līgumos pārāk daudz maksā un partneriem, vai tie būtu Dienvidaustrumāzijā vai Eiropā, runājot par NATO, ir plašāk jāatver savi maki," ministrs klāstīja. 

Luiks kā ļoti nozīmīgu raksturoja faktu, ka Igaunijas aizsardzības budžets jau vairākus gadus pārsniedz NATO ieteikto 2% no iekšzemes kopprodukta līmeni. 

"Tam ir praktiska vērtība, bet arī ļoti liela politiska un simboliska vērtība," piebilda ministrs. 

Tramps jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2016.gadā radīja satraukumu NATO valstīs, asi kritizējot organizāciju kā novecojušu un pieļaujot, ka ASV varētu samazināt savas iemaksas NATO budžetā vai iesaisti organizācijas misijās. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu