Ceturtdaļa aptaujāto Jaunjelgavas novada iedzīvotāju izsaka atbalstu izmaiņām pašvaldību kartē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunjelgavas domes ēka
Jaunjelgavas domes ēka Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Ceturtdaļa no kopumā 9% aptaujāto Jaunjelgavas novada pašvaldības iedzīvotāju atbalstītu izmaiņas pašvaldību kartē, tomēr pārliecinošs vairākums vēlas šī novada saglabāšanu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību, informēja novada domes deputāte un sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Vectirāne (ZZS).

Pašvaldības rīkotajā aptaujā par Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto administratīvi teritoriālās reformas projektu novadā piedalījušies aptuveni 9% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. 74% no respondentiem atbalstījuši novada saglabāšanu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību. 25% pauduši atbalstu pārmaiņām, bet pārējās anketas atzītas par nederīgām.

Ceturtdien, 26.septembrī, plkst.13 ir sasaukta novada domes sēde, kurā plānots apstiprināt aptaujas rezultātus, par kuriem tiks informēta arī VARAM un Latvijas Pašvaldību savienība. Vectirāne pauda cerību, ka par administratīvi teritoriālo reformu atbildīgās iestādēs ieklausīsies iedzīvotāju viedoklī.

Jau vēstīts, ka aptauja novadā rīkota, lai noskaidrotu novada iedzīvotāju viedokli par VARAM sagatavoto administratīvi teritoriālās reformas projektu.

"VARAM plāno īstenot administratīvi teritoriālo reformu un sabiedrībai nav sniegts pārskats par to, kā reforma ietekmēs pašvaldības pakalpojuma saņēmējus, attiecīgi nav informācijas par finansiālo un sociālo ietekmi uz novada iedzīvotājiem, kā rezultātā būtiski var mainīties likumā "Par pašvaldībām" 15.pantā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas un iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu apjoms, kvalitāte un pieejamība, kas vistiešākā veidā skars Jaunjelgavas novada iedzīvotājus," aicinājumā piedalīties publiskajā apspriešanā rakstīja pašvaldība.

Turklāt pievienošana, pēc vietvaras domām, tiek plānota, neizvērtējot Jaunjelgavas novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus.

Tāpat pašvaldība uzskata, ka VARAM un sešu iesaistīto - Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Pļaviņu, Skrīveru un Neretas - novadu deputātu tikšanās laikā neesot sniegtas konkrētas, izskaidrojošas atbildes uz jautājumiem par piedāvātā modeļa efektivitāti, par to, kādā veidā tiks īstenota pārvalde un nepieciešamo funkciju nodrošināšana pašreizējo pagastu teritorijās, par to, vai šādi pagasti turpmāk vispār tiks saglabāti, kā arī netika minēti konkrēti, reāli izmērāmi ieguvumi no piedāvā modeļa reformas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu