ES Tiesa: "Google" nav jāievēro "tiesības tikt aizmirstam" domēnos ārpus bloka

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV tehnoloģiju kompānijai "Google" savos tiešsaistes meklētājos ārpus Eiropas Savienības (ES) nav jāievēro ES noteiktās "tiesības tikt aizmirstiem", otrdien nolēma ES Tiesa Luksemburgā. 

Līdz ar to ES Tiesa pieņēmusi "Google" labvēlīgu spriedumu lietā, kas tiek uzskatāms par izšķirošu, lai noteiktu, vai ES tiešsaistes regulējums attiecas arī ārpus bloka robežām. 

ASV kompānija uzstāja, ka ES tiesību aktos noteiktās prasības par meklējumu rezultātu dzēšanu nav attiecināmas uz pakalpojumu "google.com" vai citām vietnēm ārpus ES. 

Tiesa secināja, ka tiešsaistes meklētāja operatoram, piemēram, "Google", visās ES valstu versijās ir jāveic saišu atsauču atcelšana, kā to prasa regulators vai tiesa ES dalībvalstīs, bet "tiesības tikt aizmirstam" neattiecas uz ārpus ES esošās valstīs pieejamiem pakalpojumiem. 

"ES tiesību akti nenoteic pienākumu" tiešsaistes meklētāja operatoriem, piemēram, "Google", "tādu atsauču atcelšanu veikt visās sava meklētāja versijās", nolēma Luksemburgā bāzētā tiesa. 

Lieta, kurā saduras personas tiesību uz privātuma aizstāvju  un informācijas pieejamības brīvības aizstāvju uzskati, saistīta ar juridisku cīņu, kurā Francija kopš 2014.gada mēģina panākt, ka "Google" "tiesības tikt aizmirstam" ir jāattiecina uz visiem meklētāja domēniem. 

Ja ES Tiesā būtu uzvarējusi Francija, būtu saasinājies strīds starp ES un ASV, kur bāzētas lielākās interneta kompānijas un kuru prezidents Donalds Tramps ir iestājies pret, kā viņš raksturo, ES iejaukšanos ASV uzņēmējdarbībā. 

"Google" apsveica ES Tiesas otrdien pieņemto lēmumu. 

"Priecājamies, ka tiesa piekrita mūsu argumentiem," sacīja kompānijas advokāts Pīters Fleišers, piebilstot, ka "Google" ir centusies "panākt saprātīgu līdzsvaru starp cilvēku tiesībām saņemt pieeju informācijai un privātumu". 

"Google" un citas iesaistītās puses ir brīdinājušas, ka autoritāras valstis varētu ļaunprātīgi izmantot prasību visā pasaulē attiecināt "tiesības tikt aizmirstam", lai slēptu cilvēktiesību pārkāpumus. 

Janvārī ES Tiesas galvenais juridiskais padomnieks ģenerāladvokāts Macejs Špunars pauda nesaistošu vērtējumu, kurā ieteica tiesnešiem "ierobežot ES robežās atsauču izņemšanas mērogu, kas jāievēro meklētāju operatoriem". 

ES tiek uzskatīta par pasaules noteikumu virzītāju datu aizsardzībai interneta. 

2016.gadā pieņemtā Vispārējā datu aizsardzības regula attiecas uz visiem ES pilsoņiem un iedzīvotājiem, tādēļ daudzas vietnes un kompānijas visā pasaulē pakļaujas regulas prasībām. 

Francijas datu regulators CNIL saistībā ar "tiesībām tikt aizmirstam" mudinājis atsauču izņemšanas prasības attiecināt uz visiem domēniem, uzstājot, ka tikai tad šāds regulējums būs iedarbīgs. 

2016.gadā CNIL sodīja "Google" ar 100 000 eiro par prasību neizpildīšanu. "Google" lēmumu pārsūdzēja Francijas augstākajā tiesā, kas vērsās ES Tiesā, kā rezultātā pieņemts otrdienas lēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu