Erdogans ANO Ģenerālajā asamblejā izklāsta ideju par bēgļu pārvietošanu uz buferzonu Sīrijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā izklāstījis savu ideju par sīriešu bēgļu pārvietošanu uz buferzonu Sīrijas ziemeļaustrumos.

Erdoans uzsvēra, ka Turcija nevar viena pati iznest migrantu slogu, un aicināja izveidot buferzonu Sīrijā.

Turcija varētu pārvietot uz šo zonu miljonu līdz diviem miljoniem sīriešu bēgļu, norādīja prezidents.

Viņš nosauca šo zonu par "miera koridoru", kam būtu jābūt 30 kilometrus platam un 480 kilometrus garam.

Erdoans piebilda, ka gadījumā, ja zona tiktu paplašināta līdz Deir ez Zorai un Rakai, tajā varētu izmitināt trīs miljonus bēgļu.

Kopš Sīrijas pilsoņkara sākuma Turcija ir uzņēmusi aptuveni 3,6 miljonus bēgļu, kas ir daudz vairāk nekā jebkura cita valsts.

Erdoans arī brīdināja, ka gadījumā, ja buferzona, kuru plānots izveidot kopā ar ASV, netiks izveidota līdz septembra beigām, Turcijai nāksies īstenot savus plānus.

Buferzonas mērķis ir radīt barjeru starp Turcijas robežu un apgabaliem, ko kontrolē kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu