Vairāk nekā 70% "PNB Bankas" klientu valsts garantētajās atlīdzībās izmaksāts 191 miljons eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rindas pie PNB bankas
Rindas pie PNB bankas Foto: Ieva Leiniša / LETA

Vairāk nekā 70% "PNB Bankas" klientu valsts garantētajās atlīdzībās izmaksāts 191 miljons eiro, informēja AS "Citadele banka" ("Citadele") pārstāvji.

"Citadeles" valdes loceklis Vladislavs Mironovs stāstīja, ka sadarbības rezultātā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un "PNB Banku" izmaksātas vairāk nekā 70% no garantētajām atlīdzībām. 

99,2% "PNB Bankas" klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. Visas atlīdzības summas līdz 100 000 eiro tiks segtas no Noguldījumu garantiju fonda un tiks izmaksātas īpašniekiem. Garantētā atlīdzība attiecas uz algām, pensijām, bankas klientu noguldījumiem un to procentiem, kas uzkrāti līdz 2019.gada 15.augustam.

Jau ziņots, ka 22.augustā sākās garantēto atlīdzību izmaksu process "PNB Banka" klientiem, ko FKTK uzticēja veikt bankai "Citadele". 

No 30.septembra valsts garantētās atlīdzības "PNB Banka" klienti varēs saņemt tikai "Citadeles" filiālēs.  

Klienti, kuri ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) maksājumu saņēmēji bez konta bankā "Citadele", ir aicināti doties uz jebkuru "Citadeles" filiāli, dokumentu parakstīšanai līdzi ņemot pasi vai ID karti. Šiem klientiem būs iespēja atvērt kontu "Citadelē" vai ieskaitīt garantēto atlīdzību jebkuras citas finanšu iestādes kontā.

Jau vēstīts, ka "PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019.gada 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, FKTK nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu