Baltais nams publicē atsevišķas detaļas par Trampa un Zelenska telefonsarunu (8)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Baltais nams publicējis atsevišķas detaļas par ASV prezidenta Donalda Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska telefonsarunu.

Saruna izklāstīta uz piecām lapām.

"Ir daudz runu par Baidena dēlu, ka Baidens apturējis kriminālprocesu, un daudz cilvēku vēlas par to zināt, tāpēc būtu lieliski jebkas, ko jūs varat izdarīt ar ģenerālprokuroru," Zelenskim 25.jūlija sarunā pavēstījis Tramps.

"Baidens lielījās, ka viņš apturējis kriminālprocesu, tāpēc vai jūs varētu to apskatīt (..) tas man šķiet šausmīgi," mudinājis Tramps.

Sarunā pieminēta arī ārvalstu palīdzība, un Tramps sacījis Zelenskim, ka ASV dara daudz vairāk nekā Eiropas valstis, lai palīdzētu Ukrainai.

Kā trešdien sacīja Tramps, telefonsarunas atšifrējumā redzams, ka pret Zelenski nav vērsts spiediens centienos panākt, lai Ukraina veic izmeklēšanu saistībā ar viņa politisko sāncensi Baidenu.

"Tikai lai jūs saprastu - tās ir vislielākās raganu medības Amerikas vēsturē, iespējams, vēsturē," sacīja Tramps. "Tas ir apkaunojoši."

"Nebija nekāda spiediena. Tas, kā jūs uzkurinājāt interesi par šo telefonsarunu, varētu likt padomāt, ka tas būs telefona zvans no elles, bet izrādījās, ka tā ir telefona saruna, kurā nav nekā īpaša, ja nu vienīgi tas, ka daudzi cilvēki ir teikuši - es nezināju, ka jūs varat būt tik jauks," paziņoja Tramps.

Vienlaikus viņš arī arī nosodīja "samaitātos reportierus".

Telekanālam "Fox News" īsi pirms sarunas publiskošanas Trampa preses sekretārs Hogans Gidlijs, izsakoties par Trampa un Zelenska sarunu, sacīja, ka Tramps "nav izdarījis nekā aplama, un viņam nav ko slēpt".

Gidlijs norādīja, ka Trampam ir labas attiecības ar Zelenski.

Kā skaidroja Gidlijs, Tramps uz laiku apturējis militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai, vēloties, lai centienos palīdzēt Ukrainai lielāku atbildību uzņemas Eiropa. 

Tramps vēl svētdien apstiprināja, ka telefonsarunā ar Zelenski runājis par bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un apsūdzībām korupcijā.

Tramps sacīja, ka telefonsarunā jūlijā ticis runāts par iespējamu korupciju, kurā iesaistīts Džo Baidens un viņa dēls. "Mums bija ļoti lieliska saruna, ļoti tieša, ļoti atklāta, ļoti godīga saruna. Es ceru, ka  to var publiskot," sacīja Tramps, atkārtoti paužot, ka viņš nav izdarījis nekā aplama.

Džo Baidenam kā iespējamam Trampa sāncensim ASV prezidenta vēlēšanās 2020.gadā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība sakarā ar viņa dēla darbību Ukrainā.

ASV Pārstāvju palātas demokrāti otrdien sāka oficiālu impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu, apsūdzot prezidentu mēģinājumos panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu Baidenam.

Šī izmeklēšana ir pirmais solis procedūrā, kas var novest pie Trampa impīčmenta.

Kongresa demokrātu vidū aktivizējušās runas par iespējamo Trampa impīčmentu, atklājoties, ka prezidents licis Baltā nama administrācijas vadītāja pienākumu izpildītājam Mikam Malveinijam apturēt vairāku simtu miljonu dolāru vērtas militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai aptuveni nedēļu pirms telefonsarunas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurā Tramps uzstājīgi aicinājis Ukrainu veikt izmeklēšanu saistībā ar bijušā ASV viceprezidenta Baidena dēlu Hanteru Baidenu.

Ziņas par Trampa rīkojumu apturēt palīdzību Ukrainai pirms 25.jūlija telefonsarunas raisījis jautājumus un pieņēmumus par prezidenta motīviem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu