Kā pasargāt acis strādājot pie datora?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Darbs birojā tikai no pirmā acu uzmetiena šķiet komfortabls, jo tieši mazkustīgs dzīvesveids noved pie daudzām dažāda veida slimībām. Mazkustīgs dzīvesveids apdraud ne tikai Jūsu mugurkaulu, locītavas un ādu, bet, pirmkārt, acis.

 Kā pasargāt acis no pārmērīgas slodzes un kādi faktori ietekmē acu veselību, stāsta oftalmologs-ķirurgs, profesors Igors Solomatins.

Lielākā biroja darbinieku daļa sūdzas par sausām un dedzinošu sajūtu acīs, galvassāpēm un vispārēju noguruma sajūtu dienas beigās, bet daži arī cieš no gaismas jutības un neskaidras redzes. Kā saglabāt labu pašsajūtu un acu veselību? Dažreiz pietiek ar darba vietas konfigurācijas maiņu vai minimālām izmaiņām ierastajā ikdienas rutīnā. Kam ir jāpieverš uzmanība?

Apgaismojums

Ekrānam nevajadzētu būt vienīgajam gaismas avotam telpā. Strādājot pie datora, ieslēdziet lampu vai sēdiet tuvu dabiskajam gaismas avotam. Nav ieteicams novietot monitoru loga vai lampas priekšā, lai novērstu ekrāna apžilbināšanu, jo atšķirība starp telpas un monitora spilgtumu veicina nogurumu, diskomfortu un acu spriedzi.

Strādājot ar dokumentiem tumšā diennakts laikā, virziet lampas gaismu tā, lai tā nespīdētu tieši acīs. Ideāls lampas novietojums ir tad, kad visa darba virsma ir vienmērīgi labi apgaismota.

Monitora pozīcija

Monitors jāuzstāda roku garuma attāluma, bet ekrāna augšpusei jābūt zem vai tieši acu līmenī. Svarīgi pielāgot acīm visērtāko monitora kontrastu un spilgtumu. Savlaicīgi notīriet monitoru, ja tas kļūvis netīrs.

Plankumi un putekļi rada atspīdumu, kas boja attēla skaidrību, un, tādejādi, rada papildu spriedzi acīm.

Pārtraukumi

Strādājot pie datora acu muskuļi darbojas statiski-dinamiskā režīmā, tas nozīme ka tās atrodas patstāvīgā sasprindzinājumā un nesaņem veselīgu slodzi. Tieši tāpēc ir tik svarīgi veikt pārtraukumus ar acu vingrinājumiem un atpūtu, vēlams reizi 30–40 minūtēs.

Pastāv vienkāršs un patīkams veids, kā likt acīm atpūsties. Paberzējiet plaukstas vienu pret otru, līdz jūtat siltumu starp tām. Novietojiet elkoņus uz galda un aizveriet acis. Novietojiet galvu uz rokām tā, lai plaukstas pārklātu acis. Elpojiet vienmērīgi un dziļi, paliekot šajā pozīcijā vairākas minūtes. Atpūtieties un padomājiet par kaut ko labu.

Mikroklimats

Ilgstoši uzturoties slēgtās telpās, mūsu acis cieš no mitruma trūkuma, un, strādājot pie datora, tas ir jūtams vēl izteiktāk. Pareizais mikroklimats palīdz acīm vieglāk izturēt slodzi. Asaras kvalitāte ir atkarīga no izdzertā šķidruma daudzuma, kā arī no vispārējā veselības stāvokļa un hormonāla fona izmaiņām.

Tiek uzskatīts, ka organismam optimāli piemēroti nosacījumi ir 18-22°C temperatūra un 40-60% gaisa mitrums. Noregulēt pareizi mikroklimatu var palīdzēt kondicionieris un gaisa mitrinātājs. Neaizmirstiet arī regulāri vēdināt telpas.

Mirkšķiniet

Mirkšķiniet acis biežāk. Kad mēs skatāmies uz ekrānu un koncentrējamies uz informācijas saņemšanas, mēs mirkšķinām acis daudz retāk nekā parasti, kas nozīmē, ka mēs tās nemitrinām pietiekami daudz.

Vingrinājumi

"20-20-20 metode" - tas ir efektīvs un vienkāršs vingrinājums, ko var veikt nepaceļoties no darba krēsla. Ik pēc 20 minūtēm, 20 sekundes laikā, ir jāskatās uz objektu, kas atrodas ne tuvāk kā 3 metru attālumā no Jums.

Kā alternatīvs variants, Jūs varat skatīties pa logu vai uz kolēģi, kurš sēž biroja otrajā galā. Šis vingrinājums palīdz uzlabot asinsriti un veicina acu muskuļu relaksāciju.

Ja Jūs vēlaties regulāri uzturēt acu veselību un redzes asumu, ieteicams veikt acu vingrinājumus. Tas prasa tikai 3-5 minūtes, bet stiprina acu muskuļus, uzlabo asinsriti un mazina nogurumu.

Video ir parādīta viena no acu vingrinājumu iespējām. Veiciet to vairākas reizes dienā. Atcerieties, ka šajā gadījumā, tāpat kā sporta zālē, svarīga ir regularitāte.

Mitrinoši pilieni

Darba dienas beigās var parādīties sausuma un dedzinoša sajūta acīs. Mākslīgās asaras vai mitrinošu pilienu iepilināšana palīdz atbrīvoties no diskomforta. Par to, kurus pilienus vislabāk izvēlēties, un, kas ir iekļauts to sastāvā, Jūs varat konsultēties ar Jūsu farmaceitu vai oftalmologu.

Brilles

Pastāvīgs darbs pie datora var izraisīt nopietnas patoloģijas - piemēram, muskuļu spazmu attīstību, kas var izraisīt tuvredzības progresēšanu. Optimālais veids, kā padarīt biroja darbu drošu un komfortablu acīm, ir izmantot oftalmologa ieteikto korekcijas veidu, pamatojoties uz diagnostikas rezultātiem.

Pareizi izvēlētām brillēm jābūt ar caurspīdīgām lēcām un pretatstarojošu pārklājumu, jo tas palīdz palielināt attēla kontrastu un skaidrību, samazinot acu noslogojumu.

Ja Jūs lietojiet kontaktlēcas, ir ieteicams izvēlēties tās, kuras ir izgatavotas no skābekļa caurlaidīgākajiem materiāliem, piemēram, silikona hidrogēla kontaktlēcas.

Īpašas brilles darbam pie datora arī palīdz samazināt slodzi acīm. Tas notiek ar speciālu lēcu tonēšanu vai atstarojošu pārklājumu palīdzību.

Redzes pārbaude

Ja redzes asuma uzlabošanai Jūs izmantojat kādus optiskus līdzekļus, regulāri veiciet profilaktiskās pārbaudes pie oftalmologa vai optometrista. Nepareizi izvēlēta optika vai acu pārslodze, it īpaši strādājot pie datora, var sabojāt Jūsu acu veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu