Latvijas Universitātes saime gadsimtu svinēs arī Zinātnieku naktī

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Līdz ar Latvijas Universitātes (LU) gadsimta svinībām 27. septembrī tiks aizvadīta arī Zinātnieku nakts, kurā ik gadu Universitāte nodrošina vienu no lielākajām zinātnes stacijām Latvijā. Šogad lielākā daļa Universitātes pētnieku ar iespaidīgiem eksperimentiem un izglītojošām lekcijām apmeklētājus priecēs modernajā LU Akadēmiskajā centrā.

Zinātnieku nakts Eiropā norisināsies jau 14. reizi, taču šogad tā tiks aizvadīta LU simtgades zīmē, jo 27. septembrī plaši tiks atzīmēta LU 100. dzimšanas diena. Paralēli svinībām Zinātnieku nakts apmeklētājus aizvedīs nākotnē, jo tās tēma būs “Zinātne nākotnei”.

LU interesentiem piedāvās apmeklēt Akadēmiskā centra Dabas māju un Zinātņu māju, LU Botānisko dārzu, Bioloģijas institūtu Salaspilī un ornitoloģijas staciju Papē, kā arī Baldones observatoriju. Ikviens apmeklētājs varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu.

LU Dabas mājā varēs iepazīties ar krāsu veidošanas mehānismiem, aplūkot augus mikroskopā, noskaidrot sava iekšējā lībieša “alter ego”, piedalīties viktorīnā par radiāciju, uzzināt daudz ko jaunu par fosilijām, meža ogu izmantošanas iespējām un sabalansēta uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi veselīgākai dzīvei, kā arī veikt kādu “melnās maģijas” eksperimentu.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt turpat kaimiņos – Zinātņu mājā – varēs uzzināt, kā strādā 3D biodruka un kā radīt Sauli uz Zemes, dzirdēt, kā skan “Lāčplēsis” spāņu valodā, iesaistīties kosmosa izpētes darbnīcā un dzīvsudraba mērījumos, ieraudzīt neredzamas gaisa plūsmas ar žiletes asmeni, iepazīties ar dažādiem spīdošiem kristāliem un pārbaudīt, kurš spēcīgāks – cilvēks vai magnēts.

LU Botāniskajā dārzā notiks ekskursija nakts tropos, bet LU Bioloģijas institūtā Salaspilī un Papē varēs vērot putnu un sikspārņu gredzenošanu, bet Baldones observatorijas planetārijā notiks aktīva prezentācija par kosmosu.

Īpaši jāuzsver, ka pirmoreiz Zinātnieku nakts pasākumos piedalīsies LU Lībiešu institūts un LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts.

Latvijas Universitāte aicina bērnus, skolēnus, vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un inovācijām. Šajā naktī izdosies pat mazliet ielūkoties nākotnē, iepazīstoties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas ar zinātnieku palīdzību var ienākt sadzīvē. Zinātnieku naktī būs iespēja tikt pie balvām, piedaloties dažādās viktorīnās un konkursos.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts un līdzfinansēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi dalībniekiem būs pieejami bez maksas.

Zinātnieku nakts pasākumus koordinē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu