Latvija meklē iespējas aktivizēt Baltkrievijas kravu plūsmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ANO Ģenerālās asamblejas sesijā Ņujorkā ir ticies ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, lai pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību, īpaši ekonomisko, sadarbību starptautiskajās organizācijās un drošības politikas jautājumus.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija, tikšanās laikā Rinkēvičs paudis gandarījumu par aktīvo politisko dialogu starp Latviju un Baltkrieviju, ko būtu jāuztur arī turpmāk. Tāpat Baltkrievija ir ļoti nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partnervalsts, jo tirdzniecības apgrozījums starp Latviju un Baltkrieviju pagājušā gadā pieaudzis par vairāk kā 22% un pozitīvā dinamika saglabājusies arī šī gada pirmajā pusgadā.

"Mēs pozitīvi vērtējam Latvijas un Baltkrievijas Starpvaldību komisijas darbu. Nākamās sēdes norise gaidāma 2.oktobrī Minskā. Esam gandarīti par sēžu norises regularitāti. Darbs Starpvaldību komisijas ekspertu darba grupās parāda, ka mūsu starpā ir savstarpējā interese sadarbību paplašināt,” paudis Rinkēvičs.

Runājot par sadarbību loģistikas un transporta jomā, Rinkēvičs apliecinājis, ka Latvijas Ārlietu ministrija arī turpmāk ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu un informāciju Baltkrievijai, nodrošinot gan tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām un uzņēmējiem, gan iespēju klātienē iepazīties ar Latvijas tranzīta koridora piedāvātajām iespējām, tostarp arī attiecībā uz alternatīvām naftas piegādēm caur Latvijas ostām Baltkrievijas pārstrādes rūpnīcu vajadzībām.

Puses arī pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecību dinamiku. Rinkēvičs paudis pārliecību, ka ir svarīgi, lai Baltkrievija turpinātu attīstīt sadarbību ar ES, jo ES ir gatava padziļināt attiecības ar Baltkrieviju. Uzlabojumi cilvēktiesību un demokrātijas jomās ir priekšnoteikums plašākai ES sadarbībai ar Baltkrieviju, kā arī sankciju atcelšanai.

"Esam gandarīti par progresu sarunās par ES un Baltkrievijas vīzu atvieglotas izsniegšanas un readmisijas līgumiem. Ceram, ka tuvākajā laikā līgumi tiks noslēgti un drīzumā tiks panākta vienošanās arī par ES un Baltkrievijas partnerības prioritātēm," uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs.

Rinkēvičs paudis gandarījumu par veiksmīgo un konstruktīvo sadarbību ar Baltkrieviju konvencionālā bruņojuma kontroles jautājumos. "Divpusējās vienošanās par papildus inspekcijām, informācijas apmaiņu un ekspertu sanāksmēm ir lielisks savstarpējās uzticēšanās un drošības veicināšanas piemērs, kas vairo caurskatāmību reģionā," sacījis ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu