Aizvēsturiskas bērnu pudelītes liecina, ka pirms 5000 gadiem zīdaiņi dzēra govs pienu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kā cilvēki aprūpēja savus bērnus akmens laikmetā? Izrādās, ka aizvēsturisko bērnu vecāki nemaz tik ļoti neatšķīrās no mūsdienu mammām un tētiem. Māla trauciņi, kas tika atrasti Vācijā liecina, ka pirms 5000 gadiem zīdaiņiem līdz ar krūts pienu tika dots arī govs piens. Arheologi uzskata, ka šīs pudelītes varētu būt vieni no pirmajiem šāda veida traukiem.

Bērnu skeletu analīze no šī perioda liecina, ka govs piens un cita papildu pārtika bērniem, kuri sasnieguši aptuveni sešu mēnešu vecumu, savukārt barošana ar krūti tika pārtraukta, kad bērns bija sasniedzis divu līdz trīs gadu vecumu.

Šāda veida pudelītes bieži tiek atrastas arheoloģisko izrakumu vietās, kur kādreiz atradušās antīkās apmetnes. Pudelītes ir veidotas dažādās formās, tomēr vienmēr ir ļoti mazas un tām visām ir “snīpītis”, pa kuru šķidrumu var izliet vai izsūkt.

Nereti šīs pudelītes ir dažādu mīlīgu mītisku dzīvnieku formā ar galvu un kājām. Visticamāk, tās darinājuši bērnu vecāki, lai bērniem būtu jautrāk. Tiesa, lai arī arheologi saka, ka šīs pudelītes tika lietotas, lai barotu bērnus, tomēr tās varēja ērti izmantot arī sirmgalvju vai slimo barošanai. Tomēr līdz šim nevienam nebija īsti skaidrs pudelīšu pielietojums vai, kas tajās tika liets.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, zinātnieki izpētījuši šos objektus, izmantojot tā saucamo organisko atlieku analīzi.

“Eiropiešu bērnu kapos mēs atradām trīs pudelītes un divas no tiem bija neskartas. Parasti mēs izrokam sadauzītus traukus, tomēr šie bija pārsteidzoši labi saglabājušies,” rakstīts pētījumā.

Foto: Katharina Rebay-Salisbury/Nature

Lai noskaidrotu, kādas vielas atradušās pudelītēs, zinātnieki veica ļoti delikātus urbumus tajās, lai iegūtu keramisko pulveri, kuru pēc tam pakļāva ķīmiskajai reakcijai, kas ļāva tiem ekstrahēt lipīdus. Šīs molekulas atrodas taukos, eļļās un dabiskajos vaskos un trauka sieniņas tos parasti absorbē, kad tiek gatavots ēdiens. Šajā gadījumā – sildīts piens. Par laimi šie lipīdi bieži vien spēj izdzīvot vairākus tūkstošus gadu.

Pētnieki bieži izmanto šo tehniku, lai noskaidrotu, kas atradies antīkos traukos. Izskatās, ka antīkie cilvēki ēduši daudz ko tādu, ko mēs joprojām lietojam pārtikā, piemēram, dažādus gaļas veidus, piena produktus, zivis, dārzeņus un medu.

Šajā pētījumā noskaidrojās, ka visās trīs pudelītēs glabāts govs, aitas vai kazas piens. To klātbūtne bērnu kapos liecina par to, ka bērniem līdz ar krūts pienu papildus tika dots arī dzīvnieku piens.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu