Restorānu biedrība: Šogad nozare nodokļos samaksās par 16 miljoniem eiro vairāk nekā pērn

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas Restorānu biedrība prognozē, ka 2019.gadā nozare nodokļos samaksās par 16,3 miljoniem eiro vairāk nekā pērn un 38 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā, aģentūru LETA informēja biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Viņš norādīja, ka, pēc jaunākajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, Latvijas sabiedriskās ēdināšanas nozare šogad valsts budžetā katru mēnesi ir iemaksājusi vidēji par 13% vairāk nodokļu nekā pērn. Šogad papildus ieņēmumus valsts var novirzīt pazeminātā pievienotā vērtību nodokļa (PVN) restorāniem ieviešanas kompensēšanai, sacīja Jenzis.

Kā sacīja Jenzis, pēc VID datiem par 2019.gada pirmo pusgadu, nozares izaugsme ir apstājusies, jo vidējais mēneša apgrozījums ir palielinājies par 2,9%. "Tajā pat laikā vidējās algas nozarē ir pieaugušas par 11,3%, no 495 līdz 551 eiro mēnesī. Vienlaikus darbinieku skaits nozarē pēdējo divu mēnešu laikā ir samazinājies par 946 cilvēkiem," viņš teica, piebilstot, ka kopš šī gada 1.janvāra restorānu nozare ir zaudējusi 1370 cilvēkus.

"Restorānu nozare ir savu solījumu turējusi - notiek strauja nozares pašsakārtošanās. Pašlaik nozares samaksāto nodokļu pieaugums kompensē iespējamo PVN ieņēmumu kritumu par aptuveni 25 miljoniem eiro gadā, ieviešot pazemināto PVN 12% apmērā. Tāpēc mēs sagaidām, ka arī politiķi turēs pirms vēlēšanām dotos solījumus un ar darbiem, nevis vārdiem, apliecinās atbalstu nozarei," uzsvēra Jenzis. 

Restorānu biedrības finanšu konsultants Andrejs Grigoļunovičs sacīja, ka pašlaik viss notiek pēc scenārija, par kuru nozare brīdināja gada sākumā. "Izspiežam vairāk nodokļu un legalizējam nozari, bet, nesaņemot politiķu solīto atbalstu, zaudējam uzņēmumus un cilvēkus. Turklāt patieso uzņēmumu skaita samazinājumu redzēsim tikai ar laika nobīdi, jo darbinieku atlaišana notiek uzreiz, bet uzņēmuma likvidācijai ir vajadzīgi vairāki mēneši," viņš norādīja.

Viņš piebilda, ka ēdināšanas nozares nodokļu parādi uz 1.septembri ir samazinājušies no 31,7 miljoniem līdz 22,9 miljoniem eiro, kas visticamāk ir sezonālais efekts vasarā un gada beigās nodokļu parādi būs lielāki nekā 32 miljoni eiro vasaras sezonas sākumā.

LETA jau ziņoja, ka 6.augustā Koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā turpinājās diskusijas un no Finanšu ministrijas (FM) vēl tiek gaidīts fiskālās jeb finansiālās ietekmes vērtējums iespējai samazināt PVN sabiedriskajiem ēdinātājiem un grāmatām.

"Jaunās Vienotības" (JV) pārstāvis attīstības komitejā Ints Dālderis skaidroja, ka attīstības komitejā netiek pieņemti lēmumi un arī par šiem jautājumiem izšķiršanās nav notikusi, jo vēl nepieciešams arī aprēķināt finansiālo ietekmi uz valsts budžeta.

JV iekšienē esot dažādi viedokļi par to, vai no 21% līdz 12% samazināt PVN tā dēvēto veselīgo ēdinātāju piedāvājumam, un Dālderis personīgi atbalsta šādu soli. Viņš norādīja, ka tiem ēdinātājiem, kas piedāvā maltītes no svaigiem produktiem, ir nepieciešams citādāks darba spēka ieguldījums, līdz ar to arī būtu nepieciešams atbalsts nodokļu jomā. Dālderis skaidroja, ka tradicionālie ēdinātāji jāvērtē kā Latvijas kultūrtelpas pazīme, kuras saglabāšana jāatbalsta.

Politiķis uzsvēra, ka, ja tiktu nolemts veikt šādas izmaiņas, tās neattiektos uz "ātrajām ēstuvēm", kurās tiek pārdoti citās valstīs sasaldēti pusfabrikāti. 

Latvijas Restorānu biedrība dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu