Laura ar vīru un bērniem atgriežas dzimtenē, bet birokrātijas dēļ dodas atpakaļ uz ASV (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lidosta "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Lidosta "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Pēc ilgiem Amerikā pavadītiem gadiem Latvijas pilsone Laura Frīmena kopā ar vīru un bērniem nolēma atgriezties Latvijā. Nepilnīgi sniegtās informācijas un birokrātijas radīto sarežģījumu dēļ viņi šo lēmumu nožēloja un nolēma atgriezties ASV, vēstīja LTV raidījums “4. studija”.

Laura stāstīja, ka lēmums nebija spontāns un pirms pārcelšanās “bija kontakts ar reemigrācijas konsultanti, lai uzzinātu, kādus mums dokumentus nepieciešams sagatavot pirms braukšanas”. Diemžēl konsultantes sniegtā informācija bija nepilnīga, kā rezultātā Latvijā radās vairāki sarežģījumi.

Lauras bērni nevar apmeklēt izglītības iestādes un ārstus Latvijā, jo viņiem nav personas koda. Lai bērni iegūtu Latvijas pilsonību, mammai kā valsts pilsonei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ir jāuzrāda bērnu dzimšanas apliecības.

Taču - ir nepieciešams oficiāls apstiprinājums, ka tās ir oriģinālas.

"Lai to nokārtotu, visas dzimšanas apliecības ir jāsūta atpakaļ uz tiem štatiem, kur bērni dzimuši. Amerikā arī ir tā dokumentu birokrātija, tur sola divu nedēļu laikā [nokārtot dokumentus], tad mums vēl jāpārtulko, tad jāiet pie notāra un tad tikai jāiet pie Pilsonības un migrācijas dienesta," stāsta Laura.

Problēmas ar termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanu radās arī Lauras vīram, jo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieki sākotēji neiedziļinājās ģimenes situācijā. Pārvaldē atzīst, ka, iespējams, Lauras situācijā nav bijusi pietiekami auglīga komunikācija ar dienesta darbiniekiem.  

Lauras ģimene Latvijā nejūtas vajadzīgi, tādēļ viņi nolēmuši atgriezties Amerikā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu