Ārsti aicina novērst situācijas, kad jaunas ēkas būvniecība apdraud piekļūšanu ārstniecības iestādēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki un operatīvais transportlīdzeklis. Ilustratīvs attēls.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki un operatīvais transportlīdzeklis. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina novērstu situācijas, kad katastrofu gadījumos nav iespējams nodrošināt Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) un citu operatīvo transporta piekļūšanu nacionālo un reģionālo ārstniecības iestāžu ēku teritorijām, norādīja biedrības pārstāve Sendija Burka-Šaicanova.

Šonedēļ LĀB pārstāvji tikās ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķiem, lai rastu risinājumus situācijā, kas radusies, plānojot SIA "Maxima Latvija" jaunā veikala un stāvvietas būvniecību līdzās slimnīcas ēkām. 

Burka-Šaicanova norādīja, ka jaunā veikala un stāvvietas būvniecību līdzās slimnīcas ēkām var traucēt operatīvā transporta piekļūšanu slimnīcai. Šī iemesla dēļ LĀB rosinās Veselības ministrijai (VM) un valdībai veikt izmaiņas Būvniecības likumā, lai novērstu situācijas, kad katastrofu gadījumos nav iespējams nodrošināt operatīvā transporta piekļūšanu nacionālo un reģionālo ārstniecības iestāžu ēku teritorijām.

Burka-Šaicanova atgādināja, ka RAKUS ir lielākā veselības aprūpes iestāde valstī, turklāt šī ārstniecības iestāde ir galvenā palīdzības sniedzēja ārkārtas situāciju, katastrofu un potenciālu militāru konfliktu gadījumā. Šis gadījums aktualizē jautājumu, vai jaunu ēku būvniecība nevar traucēt ārstniecības iestāžu darbu, norāda LĀB pārstāve.

LĀB uzskata, ka jābūt reglamentētiem projektēto, būvēto un renovēto ārstniecības iestāžu būvniecības plāniem, lai netraucēti varētu īstenot neatliekamo palīdzību pacientu pārvietošanā katastrofu gadījumos un evakuācijas gadījumos.

Vienlaikus, LĀB ieskatā, nepieciešams sakārtot jautājumu par zemes, uz kuras atrodas ārstniecības iestādes, īpašuma tiesībām, lai ne tikai nacionālo un reģionālo ārstniecības iestāžu ēkas, bet arī zeme, uz kuras tās atrodas, piederētu valstij vai pašvaldībai. "Tas ir svarīgi ne tikai visiem Latvijas iedzīvotājiem, bet arī valsts viesiem, kas nokļuvuši negadījumos Latvijas teritorijā, vai ieradušies Latvijā pēc medicīniskās palīdzības," skaidroja Burka-Šaicanova.

TVNET jau vēstīja, ka "Maxima Latvija" plāno būvēt lielveikalu uz tai piederošas zemes blakus RAKUS stacionāram "Gaiļezers". Lielveikalu iecerēts būvēt uz zemesgabala 0,73 hektāru platībā, kas novietots kreisajā pusē no galvenās ieejas slimnīcas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu