Pretspars Trampam: desmitiem valstu izveido "multilaterālisma aliansi" (8)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 50 valstis paziņojušas par "multilaterālisma alianses" izveidošanu, kuras mērķis ir starptautiskās sadarbības paplašināšana.

"Neskatoties uz visām esošajām krīzēm, uz noteikumiem balstīta pasaules kārtība mums atnesa vairāk miera un labklājības nekā jebkad visā vēsturē. Mums tas ir jāaizsargā," ceturtdien alianses dibināšanas kongresā ANO Ģenerālajā asamblejā paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Māss ideju par "multilaterālisma aliansi" izvirzīja 2018.gada jūlijā kā pretsvaru ASV prezidenta Donalda Trampa koncepcijai, kurš pasludinājis, ka "nākotne pieder patriotiem".

Francija, Kanāda un Japāna jau ilgstoši strādā pie šīs idejas realizācijas, taču konference Ņujorkā kļuva par pirmo lielo jaunā formāta pasākumu.

"Multilaterālisma aliansē" nav paredzēts skaidri noteikts biedru skaits, kā tas ir G7 vai G20, taču paredzēta starptautisko institūciju reformēšana un starptautisko vienošanos nostiprināšana.

"Multilaterālisma alianses" dibināšanas konferencē tika apspriesta starptautisko tiesību un cilvēktiesību normu nostiprināšana, atbruņošanās, krīžu novēršana, klimata pārmaiņas un kiberdrošība.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu