Vēstnieks: Lielbritānija bija un ir Latvijas sabiedrotā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons
Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lielbritānija bija un ir Latvijas sabiedrotā, pēc vizītes Jēkabpilī paudis Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons.

Pilsētas pašvaldībā informēja, ka vēstnieks ticies ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Aivaru Krapu (GKML), kurš Šenonu iepazīstinājis ar pilsētas vēsturi, to raksturojošiem skaitļiem, izglītības jomu, uzņēmējdarbību un galvenajiem ekonomikas rādītājiem.

Savukārt Šenons tikšanās laikā informējis, ka Jēkabpilī ir bijis 2008.gadā un, esot atkārtoti pilsētā pēc vairākiem gadiem, esot pamanījis būtisku infrastruktūras un ielu tīkla uzlabošanu pilsētā. Vēstnieks arī uzsvēris, ka redz pašvaldības rūpes un lielas ieceres un pilsētas izaugsmi nākotnē. Vēstnieks interesējies par bezdarba līmeni pilsētā, kā arī par uzņēmējdarbības nozarēm, kuras plānots attīstīt vairāk. Sarunā tika pārrunāti arī citi jautājumi.

Vizītes laikā notika arī dokumentālās īsfilmas "Sabiedrotais" seanss ar Lielbritānijas vēstnieka piedalīšanos. Filmas demonstrēšanu Jēkabpilī kopā ar vēstniecību organizēja Jēkabpils pilsētas bibliotēka. 26 minūtes garā filma stāsta par Latvijas cīņu par neatkarību 1918. un 1919.gadā un Lielbritānijas lomu šajos Latvijas liktenim izšķirošajos notikumos. Filmu veidojusi "Studija Lokomotīve" ciešā sadarbība ar Lielbritānijas vēstniecību Latvijā. 

Filmas vizuālo stāstu veido notikumu inscenējumi, fotoattēli un kinohronikas. Daļu no filmā izmantotajiem materiāliem, piemēram, Ostina Kīnena ziņojumu par apvērsumu Liepājā 1919.gada 16.aprīlī pret Ulmaņu valdību filmas veidotājiem nodevis Lielbritānijas vēstnieks. Viņš, būdams vēsturnieks pēc izglītības un aicinājuma, aktīvi piedalījās filmas veidošanā, pavadot garas stundas Lielbritānijas arhīvos.

"Mēs bijām Latvijas sabiedrotie pirms 100 gadiem un esam arī šodien," pēc filmas noskatīšanās uzsvēris Šenons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu