Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbi šogad izmaksājuši 48 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" šogad ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem veicis 48 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja kompānijas pārstāvis Edgars Žilde.

Viņš norādīja, ka tostarp bedru remontdarbi uz melnā seguma autoceļiem veikti vairāk nekā 312 000 kvadrātmetru platībā, greiderēšanas darbi uz grants autoceļiem izpildīti teju 82 000 kilometru garumā, savukārt dilumkārta jeb greiderējamā kārta atjaunota 10 399 kubikmetru apmērā, bet grants segumu iesēdumu un bedru remontdarbi veikti teju 149 000 kubikmetru apmērā.

No kopējām izmaksām apjomīgākie ikdienas uzturēšanas darbi ir autoceļu segumu uzturēšanā, izmaksām sasniedzot vairāk nekā 20,7 miljonus eiro. Šajos darbos ietilpst bedru remonts asfalta ceļiem, virsmas apstrāde, greiderēšana, bedru un iesēdumu remonts grants ceļiem un atputekļošana. 

Autoceļu kopšanā, kur ietilpst zāles un krūmu pļaušana, grāvju tīrīšana, nomaļu apauguma noņemšana, šogad ieguldīti 7,3 miljoni eiro.

Ūdens atvades sistēmas sakārtošanas darbu laikā grāvju tīrīšana veikta vairāk nekā 275 000 kvadrātmetru platībā, bet nomaļu grunts uzauguma noņemšana - 56 410 kubikmetru apmērā. Zāles pļaušana veikta 10 239 hektāru platībā, bet krūmu pļaušana - 912 hektāru platībā. Caurteku tīrīšana veikta 1315 metru garumā, bet bojāto caurteku nomaiņa veikta 3134 metru garumā. 

Savukārt satiksmes organizēšanā ieguldīti vairāk nekā 1,2 miljoni eiro, bet caurteku nomaiņā vai tīrīšanā ieguldīti teju 887 000 eiro. Satiksmes organizēšanas darbu laikā uzstādītas vai nomainītas 3435 ceļazīmes, kā arī atjaunots 5581 signālstabiņš. 

Atkritumu savākšana no piegružotajām ceļmalām prasījusi aptuveni 400 000 eiro. Tāpēc "Latvijas autoceļu uzturētājs" sadarbībā ar SIA "Pilsētvides serviss" ir iesaistījies vides kampaņā "Plogging: Esi varonis" un aicina iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību rūpēm par apkārtējo vidi. Jaunās iniciatīvas pamatā ir videi draudzīgā sporta kustība, kas apvieno lēno treniņa skriešanu ar atkritumu vākšanu.

"Latvijas autoceļu uzturētājs" veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbu uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 kilometru, no tiem 9092 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu