Pētījums: pastāv saikne starp gaisa piesārņojumu un pašnāvnieciskām tieksmēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kevin dooley, CC BY-SA 2.0

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka gaisa piesārņojums ir saistīts ar paaugstinātu garīgo kaišu risku bērniem, piemēram, depresiju.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Health Perspectives”, atklāta saikne starp augstu gaisa piesārņojuma līmeni un pacientu skaita pieaugumu bērnu psihiatriskās neatliekamās palīdzības nodaļā.

Pētījums ilga piecus gadus, liekot secināt, ka tiešām pastāv saikne starp kaitīgām daļiņām gaisā un bērnu psihisko veselību. Iepriekš jau bija novērots, ka šāda saikne pastāv pieaugušo kontekstā.

Zinātnieki pētījumā koncentrējās uz vienu vielu, kas zināma kā PM2.5. Mikroskopiskās daļiņas, kas ir mazākas par 2,5 mikrometriem diametrā, var nonākt dziļi cilvēka plaušās, bet caur tām citos orgānos un asinsritē. Šīs var izraisīt kairinājumu, iekaisumu un elpošanas grūtības, tomēr ilgtermiņā var izraisīt pat vēzi un sirdstrieku.

Sinsinati universitātes un bērnu slimnīcas pētnieki aplēsa pacientu, kas sūdzējās par psihiskām kaitēm, vizīšu skaitu, bet pēc tam izanalizēja PM2.5 koncentrāciju gaisā pacientu dzīvesvietas rajonā.

Atklājās, ka gaisa piesārņojuma līmeņa paaugstināšanās likumsakarīgi ietekmēja arī vizīšu skaitu pie psihiatra turpmākajās dienās.

Vizītes tajā pašā dienā, kad notika piesārņojuma līmeņa paaugstināšanās, visbiežāk saistījās ar šizofrēniju, bet vēlāki apmeklējumi ar pašnāvnieciskām domām.

“Šis pētījums parāda, ka gaisa piesārņojums cilvēka dzīves sākumā var novest līdz depresijai un citām garīgām kaitēm vēlāk dzīvē,” teica pētījuma galvenais autors Patriks Raiens.

Gaisa piesārņojums ir tikai viena no draudiem cilvēcei, ko nes klimata pārmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu