LIAA: Kriminālprocesa dēļ saistībā ar LTRK tirdzniecības misijām patlaban ieturēts 151 088 eiro atbalsts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Patlaban kriminālprocesa dēļ saistībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) organizētajām tirdzniecības misijām ieturētais un neizmaksātais atbalsta apjoms ir 151 088 eiro, pastāstīja Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Linda Eiduka.

Trešdien laikraksts "Latvijas Avīze", atsaucoties uz LIAA sniegto informāciju, vēstīja, ka LIAA radušās aizdomas par izkrāptu Eiropas Savienības (ES) naudu LTRK organizētajos darījuma braucienos projektā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana".

Viņa sacīja, ka LIAA iesniegti 218 uzņēmumu 480 maksājuma pieprasījumi par dalību LTRK organizētajās tirdzniecības misijās uz 48 dažādām valstīm par kopējo pieprasīto atbalsta apjomu 1,737 miljoni eiro. Uzņēmumiem izmaksātais atbalsta apjoms ir 1,601 miljons eiro un patlaban kriminālprocesa dēļ ieturētais un neizmaksātais atbalsta apjoms ir 151 088 eiro. Kriminālprocesā tiek vērtētas 32 LTRK organizētās tirdzniecības misijas par kopējo Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu 626 030 eiro apmērā.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka krimināllieta vēl atrodas pirmstiesas izmeklēšanā, kur tiek veikta pārbaude par 32 LTRK organizēto tirdzniecības misiju norises apstākļiem. LIAA nevar sniegt informāciju par iespējamā noziedzīgā nodarījuma veikšanā iesaistītajām personām, jo šāda informācija ir vien tiesībsargājošajās institūcijās.   

Eiduka arī atgādināja, ka 2018.gada 20.augustā stājās spēkā grozījumi normatīvajos aktos, kas paredzēja, ka biedrības organizētajām tirdzniecības misijām tika ierobežotas valstis uz kurām drīkst organizēt tirdzniecības misijas, tika izslēgti ceļa izdevumi, tika samazināti limiti dalības maksai no 3 500 eiro ES valstīs un 5000 eiro ārpus ES valstīm uz 2000 eiro un tika samazināta atbalsta intensitāte no 60% uz 25%, kas nozīmē, ka maksimālais atbalsts, ko šobrīd var saņemt ir 500 eiro. Ņemot vērā veiktos grozījumus normatīvajos aktos, LIAA nav iesniegts neviens maksājuma pieprasījums par LTRK organizēto tirdzniecības misiju.

Projektu "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" regulē 2016.gada 1.decembra Ministru kabineta noteikumi "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu eksporta proporciju" pasākuma "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana", kas nosaka, ka vienā tirdzniecības misijā no viena komersanta var doties ne vairāk kā trīs darbinieki. Taču prakse rāda, ka vidēji no uzņēmuma tirdzniecības misijās dodas viens darbinieks.

Projektā atbalstu var saņemt par dalību starptautiskajās izstādēs, par dalību konferencēs ar stendu, par dalību tirdzniecības misijās, kā arī par dalību augustu valsts amatpersonu vizītēs ārvalstīs. Tāpat atbalsts tiek piešķirts arī produktu/pakalpojumu sertificēšanai. Projektā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" kopējais pieejamais (grantu) finansējums ir 18,963 miljoni eiro. Līdz šā gada 31.augustam, par ko ir pēdējie jaunākie dati, izmaksātais (grantu) finansējums ir 16,885 miljoni eiro. Pieteikšanās uz atlikušo (grantu) finansējuma daļu ir izsludināta līdz 2020.gada 1.jūnijam par aktivitātēm, kas notiks līdz 2020.gada 29.februārim.

TVNET jau ziņoja, ka kriminālprocesā par aizdomām par krāpšanos nodotas 32 LTRK organizētās tirdzniecības misijas ar kopējo ERAF finansējumu 626 030 eiro. To jau vairāk nekā gadu izmeklē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP).

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka LTRK kategoriski noraida apmelojumus, kas izskanējuši medijos par līdzdarbošanos naudas izkrāpšanā, rīkojot tirdzniecības misijas. "Finansējumu, iespējams, ir izkrāpis viens no bijušajiem biedrības "sadarbības partneriem" kopā ar virkni negodprātīgiem uzņēmējiem, ko jau pusotru gadu izmeklē policija. Mēs pilnībā sadarbojamies ar izmeklētājiem, lai noskaidrotu patiesību, kas ir arī mūsu interesēs," pauda Endziņš.

Vienlaikus Endziņš pauda neizpratni par šī jautājuma aktualizēšanu patlaban. "Pašreiz radies jautājums, kāpēc informācija par vairāku gadu veciem notikumiem, ko jau pusotru gadu izmeklē policija, LIAA vadītājs sadarbībā ar "Latvijas Avīzi" izplata tieši tagad. Varam vienīgi minēt, bet ticami, ka vai nu šī ir cilvēciska atbildes reakcija uz LTRK pausto nostāju, ka Ozola kungam būtu laiks mainīt nodarbošanos, vai arī caur LTRK reputācijas graušanu ir mērķis ietekmēt citu lēmumu pieņemšanu valdībā vai Saeimā," viņš atzīmēja.

Endziņš atzina, ka, ņemot vērā veidu, kādā šī informācija tiek pasniegta sabiedrībai, LTRK noteikti izvērtēs iespējas vērsties tiesā, lai aizsargātu biedrības reputāciju. Taujāts, pret ko konkrēti LTRK apsver vērsties tiesā, viņš teica, ka tas vēl tiks izvērtēts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu