Austrijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi konservatīvā Tautas partija

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas pirmstermiņa vēlēšanās  uzvarējusi  konservatīvā Tautas partija, liecina sabiedriskās televīzijas ORF prognozes, kas balstītas uz pilnīgiem datiem par iecirkņos nodotajām balsīm un prognozēm par balsīm, kas nodotas pa pastu.

Atbilstoši ORF prognozēm ekskanclera Sebastiana Kurca vadītā Tautas partija ieguvusi 37,1% balsu jeb par 5,7 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, kas notika  pirms diviem gadiem.

Otrajā vietā ir Sociāldemokrātiskā partija, kas saņēmusi 21,7% balsu jeb par  5,1 procentpunktu mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās.

Trešajā vietā palikusi galēji labējā Brīvības partija, kas saņēmusi 16,1% balsu jeb par 9,9 procentpunktiem mazāk nekā pirms diviem gadiem.

Brīvības partijas reputācijai pamatīgu kaitējumu nodarīja tā dēvētais Ibizgeitas skandāls. To izraisīja divu Vācijas laikrakstu publiskotais slepus izdarītais videoieraksts, kurā redzams, kā toreizējais Brīvības partijas līderis Hanss Kristians Štrahe sarunā, kas notika Spānijas salā Ivisā, sievietei, kas uzdodas par kāda Krievijas oligarha radinieci, šķietami piedāvā publisko iepirkumu līgumus apmaiņā pret atbalstu viņa kampaņai. Šī skandāla dēļ izjuka valdošā koalīcija, kuru bija izveidojušas Tautas parija un Brīvības partija, tika izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas, bet Štrahe bija spiests atkāpties no partijas līdera un vicekanclera amatiem.

Ceturtajā vietā ar 14% balsu ir "zaļie", kas salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām savu sniegumu uzlabojuši par 10,2 procentpunktiem.

Piekto vietu ieguvusi liberālā partija "Jaunā Austrija" (NEOS), kas ieguvusi 7,8% balsu jeb par 2,5 procentpunktiem vairāk nekā pirms diviem gadiem.

Pārējās partijas saņēmušas nelielu balsu skaitu.

Kurcs vēl nav izteicies, kas varētu būt Tautas partijas iespējamie partneri jaunajā valdošajā koalīcijā.

Parlamenta apakšpalātā ir 183 deputāti, kuru pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu