Maskavā vairāk nekā 20 000 cilvēku izgājuši mītiņā politieslodzīto atbalstam (6)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Svētdien Maskavā apmēram 20 000 cilvēku izgāja mītiņā, lai atbalstītu Krievijas politieslodzītos un pieprasītu viņu atbrīvošanu, vēsta portāls "Meduza".

Mītiņa dalībnieki pieprasīja atbrīvot tos cilvēkus, kas tika aizturēti saistībā ar opozīcijas protestiem. Tie sākās jūlijā, kad varasiestādes atteicās reģistrēt vairākus pazīstamus opozīcijas kandidātus Maskavas domes 8.septembra vēlēšanām. Krievija pret protestētājiem izvērsa represijas - policijas vardarbību, arestus un notiesājošus spriedumus, kas paredzēja vairākus gadus ilgus cietumsodus.

Saskaņā ar brīvprātīgo aplēsēm, svētdienas protestos Saharova prospektā piedalījās 25,2 tūkstoši cilvēku, savukārt Krievijas Iekšlietu ministrija lēš, ka pavisam bijis apmēram 20 tūkstošu protestētāju. 

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Portāla "Meduza" īpašā korespondente Kristīna Safronova raksta, ka vairākiem policistiem uz krūtīm bijušas mazas, melnas kastītes ar uzrakstu "dozor" - videoreģistrators ar seju atpazīšanas funkciju.

"Vairs nav vārdu, kā viņus [valdību] attaisnot. Nezinu, kāpēc viņi to visu dara," saka pensionāre Larisa, kura protestē ar plakātu, uz kura rakstīts "Es esmu nikna". "Nevar tā dzīvot, kā viņi grib."

Larisa kopš 90.gadiem piedalās dažādos protestos, bet šogad arī sāka doties uz tiesām, lai atbalstītu tā dēvētajā "Maskavas lietā" iesaistītos.

"Es domāju, ka kaut kas mainīsies tikai tad, ja [ielās] izies daudz, daudz cilvēku," uzskata Larisa.

Protestā bija redzami dažādu opozīcijas partiju karogi. Mītiņu vadīja mediju pārstāvji - "Eho Moskvi" žurnāliste Tatjana Felgengauere un "Mediazona" galvenais redaktors Sergejs Smirnovs.

Tur bija arī korupcijas apkarotājs Aleksejs Navaļnijs.

Pasākumā runu teica Jūlija Gaļamina un Ivans Ždanovs - divi no Maskavas domes vēlēšanām nepielaistajiem kandidātiem.

Vēlāk uz skatuves kāpa arī četri "Maskavas lietā" apsūdzētie vīrieši, kuri tikuši atbrīvoti - Aleksejs Miņailo, Daņila Konons, Vladislavs Barbanovs un Valērijs Kostenoks. Viņi pateicās mītiņa dalībniekiem par atbalstu, ko saņēmuši paši.

"Gribu vērsties pie katra, kurš šodien atnāca uz Saharova prospektu. Manā vietā varēja būt jebkurš. Tāpēc, stāvot šeit uz skatuves jūsu visu priekšā, es apsolu, ka mēs stāvēsim līdz tai dienai, kad visi politieslodzītie būs brīvībā," sacīja Konons.

"Viens par visiem, un visi par vienu," sacīja opozicionāre, Navaļnija fonda juriste Ļubova Soboļa.

Saskaņā ar portāla "Meduza" informāciju, svētdienas mītiņā aizturēto neesot bijis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu