Atklāts dzīvais piemineklis modernajai verdzībai "Oļegs"

Jānis Škapars
, Fotogrāfs
CopyDraugiem X Whatsapp

Lai aktualizētu modernās verdzības tēmu Latvijas sabiedrībā un palīdzētu atpazīt situācijas, kas rada aizdomas par verdzību, šās pirmdienas rītā Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, atklāts unikāls vides objekts – dzīvais piemineklis modernajai verdzībai "Oļegs". Aplūko foto no atklāšanas! 

"Objekts veidots kā stends, kurā kā prece iepakots cilvēks simbolizē beztiesisku, bezpalīdzīgu un pazemojošiem darba apstākļiem pakļautu mūsdienu vergu," skaidroja "Deep White" projektu asistente Ligita Mieze. Savukārt objekta idejas autori stāstīja, ka neskatoties uz to, ka sabiedrībā iesakņojies uzskats, ka modernā verdzība pastāv tikai jaunattīstības valstīs, ar to saskāries ne viens vien Latvijas iedzīvotājs.

Ideja izveidot savdabīgo vides objektu un pievērst līdzcilvēku uzmanību cilvēktirdzniecības un modernās verdzības tēmai "Mūsdienu vergs Oļegs" autoriem radusies strādājot pie režisora Jura Kursieša filmas "Oļegs".

Spēlfilmas "Oļegs" pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, kurš devies labākas dzīves meklējumos un sāk strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Tur viņš nokļūst citu imigrantu verdzībā un pēc kāda laika Latvijā atgriezies morāli un fiziski sakropļots, stāstīja Mieze.

Ideju par nepieciešamību runāt ar sabiedrību par situācijām, kas norāda uz kādu no modernās verdzības formām atbalstījusi arī Iekšlietu ministrija, pauda projektu asistente.

"Es uzskatu, ka valsts politikai ir jābūt tādai, lai nevienam no mums nebūtu jānonāk tādā situācijā kā "Oļegam". Tauta nav lēts, ekspluatējams darbaspēks atsevišķu subjektu kapitāla vairošanai. Valstij ir jārada apstākļi, lai cilvēki varētu nodrošināt sevi, ģimeni un cilvēka cienīgu dzīvi," norādīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

"Cilvēktirdzniecība ir globāla problēma, kas skar ne tikai Latviju, bet visas pasaules valstis. Latvijā, no 2014.gada līdz 2019.gada septembrim palīdzība sniegta 137 identificētiem cilvēktirdzniecības upuriem. Tiesa, reālais upuru skaits varētu būt krietni lielāks, jo mūsdienu verdzība ir ļoti latents un ikdienā un sadzīvē grūti atpazīstams nozieguma veids," stāstīja cilvēktirdzniecības novēršanas eksperte Lāsma Stabiņa.

Dzīvais vides objekts "Mūsdienu vergs Oļegs" būs apskatāms šodien no plkst.8 līdz 11 un no plkst.16 līdz 21, kā arī rīt, 1.oktobrī, no plkst.16 līdz 21.

Kinoteātros pirmizrādi Kursieša spēlfilma piedzīvos trešdien un plkst.15, "Tinto" vīna telpā Rīgā, notiks filmas preses konference, kurā piedalīsies filmas režisors, producentes Alise Ģelze un Aija Bērziņa, un aktieri Anna Pročņaka un Dāvids Ogrodņiks.

Jau ziņots, ka pretendentu vidū uz Eiropas Kino akadēmijas balvu ir atlasītas divas Latvijas filmas. Starp atlasītajām 46 spēlfilmām ir arī Kursieša filma "Oļegs" un starp 12 atlasītajām dokumentālajām filmām - Manska "Putina liecinieki".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu