Latvijā vecākais dižozols nav izturējis vasaras vētras (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā visvecākais (532 gadus vecais) svētais dižozols atrodas Valmieras pusē,  “Sīmanēnos”, taču diemžēl tas nav izturējis šīs vasaras vētras, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Vides fakti".

Ja ozola apkārtmērs ir vismaz četri metri, mūsdienās tas iegūst aizsargājama jeb dižkoka statusu. “Sīmanēnu” svētozolam 2018. gada nogalē apkārtmērs bijis 8,73 metri. 

 “Sīmanēnu” saimnieks Valdis Pabērzs atcerēja, ka vētras laikā bija “tāds krikšķītis un tad nodunēja gandrīz tā zeme pilnīgi”.  

“Es domāju, ka viņš nogāzās tāpēc, ka tā trupe sasniedza jau ārējo slāni un čaulīte kļuva arvien tievāka un plānāka - un gatavs,” sprieda saimnieks.

Sīmanēnu ozola nenolūzušā daļa ir glābjama, tā steidzami jānostiprina, lai nākamajās vētrās koks neaizietu bojā pavisam. Vides aktīvisti ir noraizējušies, ka šādu dižozolu liktenis Latvijā nevienu neinteresē.

Arī šajā gadījumā pašvaldība neesot bijusi atsaucīga palikušās koka daļas saglabāšanā, tāpēc pie darba ķērās brīvprātīgie.  

Dabas retumu krātuves valdes loceklis Māris Zeltiņš pastāstīja, ka “no tās pārlūšanas trešdaļa no stumbra ir palikusi, lielums tā kā nogāzies, viņam pietrūkst līdzsvara”.

Pastāv bažas, ka koku var nopostīt nākamas vētras, ja būs ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš.

Pēc ekspertu aplēsēm Latvijā apdraudēti vismaz 1000 dižkoku, kuri pamesti novārtā. Kopumā Latvijā oficiāli ir reģistrēti 10 046 dižkoki.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu