Darījumu tūrisma attīstībai Rīgā nepieciešams konferenču centrs

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijā ir viens no straujākajiem tūristu skaita pieaugumiem Eiropas Savienībā, tomēr, lai Rīga kļūtu par Ziemeļu reģiona darījumu tūrisma metropoli, galvaspilsētai nepieciešams moderns konferenču centrs, norādīja domnīcas “Rīga kā Baltijas darījumu tūrisma dzinējspēks” dalībnieki.

Foto: Publicitātes foto

Tūrisma nozare veido 4,3% no iekšzemes kopprodukta, un gadā tūrisms kopumā valsts ekonomikā ienes teju miljardu eiro. Tomēr, attīstot Rīgas kā darījumu tūrisma centra potenciālu, tās pienesums Latvijas tautsaimniecībai būtu ievērojami lielāks.

Foto: Publicitātes foto

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro norādīja, ka ambīcija kļūt par Ziemeļu reģiona darījumu tūrisma metropoli ir apsveicama, taču vienlaikus jāsaprot, kādā pozīcijā reģionā mēs atrodamies un kādas ir mūsu priekšrocības, uz kurām bāzēt tālāko attīstību. Ministrs uzsvēra, ka nepieciešamā infrastruktūra šī tūrisma veida attīstīšanai mums ir, taču vēl būtu nepieciešams arī moderns, liels konferenču centrs ar apmēram 3000 vietu ietilpību. Tas ļautu rīkot visa Ziemeļeiropas reģiona līmeņa konferences, kuras nozarei un mūsu valsts ekonomikai kopumā dotu ievērojamu pienesumu. Jāmin, ka šāda liela konferenču projekta īstenošanu sākuši paši nozares dalībnieki.

Domnīcas dalībnieki atzina, ka neapšaubāma Latvijas priekšrocība ir Starptautiskā lidosta “Rīga”, kura apkalpoto pasažieru skaita ziņā ir lielākā Baltijā, kā arī tiešā prāmju satiksme ar Skandināvijas valstīm. Savukārt cieša sadarbība ar Rīgu ļaus darījumu tūrismu piesaistīt straujāk, jo šādi tūristi dodas uz noteiktu mērķi konkrēta iemesla dēļ un parasti atbrauc tikai uz vienu dienu. “Darījumu tūrisms jākoncentrē ap Rīgu, jo te ir visvieglāk ierasties, arī pavadīt dienu Rīgā izmaksā ievērojami lētāk nekā, teiksim, tāds pats laika posms Parīzē, Berlīnē, Londonā vai kādā citā pasaules lielajā pilsētā,” teica Ralfs Nemiro.

Foto: Publicitātes foto

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs uzsvēra, ka konferenču centra izbūve galvaspilsētai darījumu tūrisma jomā ļautu daudz labāk izmantot tās potenciālu – izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu, valodu zināšanas un mentalitāti. Rīgas mērs arī norādīja, ka šāda objekta būvniecībā pašvaldība ir ieinteresēta sadarboties ar valsti un ir gatava izskatīt katru variantu. Pēc viņa teiktā konferenču centrs varētu tapt publiskās un privātās partnerības projekta ietvaros. “Mēs esam ļoti ieinteresēti darījumu tūrisma attīstībā, un Rīga šobrīd ir uz pareizā ceļa,” teica O.Burovs.

Foto: Publicitātes foto

Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs paneļdiskusijā norādīja, ka darījumu tūrisms atšķirībā no citiem tūrisma veidiem tiešām ienes daudz vairāk naudas, taču problēma tā, ka to sapratuši arī pārējie iespējamie darījumu tūrisma galamērķi, un, tā kā konkurence šajā jomā ir ļoti asa, tad daudz izšķirs nianses.

Savukārt Saeimas ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis atzina: tas, ka tiek risināts jautājums par konferenču centru, vieš zināmu optimismu, vēl jo vairāk tādēļ, ka uz šāda centra nepieciešamību nozares pārstāvji norādījuši jau pirms vairākiem gadiem.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas tūrisma attīstības biroju par tā rīkoto domnīcu “Rīga kā Baltijas darījumu tūrisma dzinējspēks”.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu