Profesionālas, oriģinālas un skaistas. Ieskats "Tautumeitu" koncertā Cēsīs (1)

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"Tautumeitas"
"Tautumeitas" Foto: publicitātes

Jau pagājušogad atzinos mīlestībā etnomūzikas grupai "Tautumeitas", ierindojot apvienības debijas albumu gada labāko pašmāju mūzikas ierakstu 1. vietā. Tās, protams, nav vienkārši simpātijas - "Tautumeitas" ir radījušas kvalitatīvu, tehniski labskanīgu, iepriekš nedzirdētu latviešu folkloras un mūsdienu mūzikas sintēzi, kura muzikālo materiālu šoruden pārnesušas arī koncerta formātā. Izpārdotā Vidzemes koncertzāles "Cēsis" zālē biju liecinieks tam, ka latviešu folklora nedzīvo tikai Krišjāņa Barona Dainu skapī - tā ir dzīva un rezonē arī 2019. gadā.

Jā, jau iepriekš rakstīju, ka viena no "Tautumeitu" panākumu atslēgām ir ne tikai skanīgā daudzbalsība, pārdomātais vizuālais tēls un neapstrīdams talants, bet arī meiteņu izvēle spert soli tā dēvētajā šovbiznesā, proti, TV šovā "X Faktors". Nav šaubu, ka "Tautumeitu" vārds pēc šā televīzijas šova ir zināms gan vecam, gan jaunam, - un tieši šāda nemonolīta publika arī apmeklēja jaunuzcelto Cēsu koncertzāli, kurā ietilpst aptuveni 800 klausītāju. 

Koncerts dramaturģiski veidots četrās daļās, katra no tām atdalīta ar video stāstu, kas projicēts uz lielā ekrāna. Kā pirmais bloks "Satikšanās" ar tādām dziesmām kā, piemēram, jaudīgo "Dzied' pa priekšu, brāļa māsa", iesāka koncertu, iepazīstinot publiku ne tikai ar pašām tautumeitām, bet arī ar pavadošo grupu un pūtējiem. Tam sekoja grupas līderes Asnates Rancānes pieteiktā "Emocionālās higiēnas" daļa, proti, dziesmas, kas palīdz atbrīvoties no kādām nepatīkamām emocijām ("Raudi, raudi", "Pelīte"). Tam sekoja dažādu gadskārtu dziesmas ("Raganu nakts") un nobeigumā, uz skatuves iznākot korim "Cantus Fortis", deju kolektīviem, kā arī dejotājai Līgai Ūbelei, noslēdzošā daļa.

Video: koncerta noslēgums.

Tautumeitas
Tautumeitas Foto: Facebook/Tautumeitas

Lasi: TVNET gada albums. 1. Tautumeitas.

Grupa Latvijas koncertturnejai bija gatavojusies kopš pagājušā gada septembra, kad Rīgā, koncertzālē "Palladium" notika pirmie lielie solo koncerti grupas pastāvēšanas vēsturē, kas tika pilnībā izpārdoti.

Katrā turnejas koncertā ieplānots arī kāds pārsteigums, Cēsis par tādu parūpējās grupa "DaGamba", kas koncerta vidū kāpa uz skatuves, lai publiku izklaidētu ar klasiskās un industriālās mūzikas kokteili. Viesmūziķi, protams, reizēm nostrādā kā veiksmīga organiska piedeva koncertam, taču "DaGamba" ar savu tā dēvēto "huligānu klasisko mūziku" izskanēja kā tāds neizdevies joks. Lai arī "Tautumeitas" mēģināja saglābt zaudēto noskaņu, kopīgi ar "DaGamba" mūziķiem izpildot "Div dūjiņas", pēc šāda šova elementa bija grūti atkal no jauna atgriezties "Tautumeitu" pasaulē.  

Tomēr, pateicoties lieliskajām dziesmām, pārdomātajiem aranžējumiem (Staņislava Judina kontrabass ir neaizstājams), katras tautumeitas savdabīgajam balss tembram un īpaši - Asnates Rancānes un Laumas Bērzas dinamiskajam vijoļu tandēmam, koncerts atgriezās pareizajās sliedēs, kulminējot ar vienu no skaistākajām albuma dziesmām "Bārainīte" un emocionālo "Sadziedami".

Sadziedami mēs, māsiņas,

Kamēr vienā vietiņā;

Kas to zina citu gadu,

Kur mēs kura līgosim.

"Tautumeitas" ir pāršķīrušas jaunu lappusi Latvijas postfolklorā un ir gatavas šo 21. gadsimta latviešu tautas kodu nest arī ārpus Latvijas. Esmu pārliecināts, ka šāds koncerts izdaiļotu jebkuru pasaules mūzikas festivālu. 

Foto: "Tautumeitas" sāk koncertturneju.

Atlikušie koncerti

13. oktobrī divi koncerti Jelgavas Kultūras namā, Jelgavā

11. novembrī koncertzālē “Latvija”, Ventspilī

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu