Novembrī Latvijā atklās Ķīnas gēnu inženierijas milža ražotni €15 miljonu vērtībā (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Novembrī Latvijā plānots atklāt Ķīnas gēnu inženierijas milža BGI ražotni. Amatpersonas Latvijā cer, ka 15 miljonu vērtās investīcijas kļūs par piemēru arī citiem uzņēmumiem, ka Latvijā ir vērts ieguldīt līdzekļus. Pagājušajā nedēļā Latviju bija apciemojis arī BGI dibinātājs un miljardieris Vans Žiaņs, vēsta “TV3 ziņas”.

Kompānijas BGI ražotne atradīsies lidostas “Rīga” industriālajā zonā, līdzās tādiem uzņēmumiem kā ELKO un “Printful”. Uzņēmums “BGI Genomics” tiek kotēts Šenzeņas akciju biržā un tā vērtība ir gandrīz četri miljardi eiro. Tā pamatnodarbe – ar gēnu pētniecību saistība darbība, lai tālāk iegūtos rezultātus pielietotu tādās jomās kā vides aizsardzība, veselība un citas.

Savukārt BGI dibinātājs un vadītājs Vans Žiaņs ir viens no bagātākajiem Ķīnas iedzīvotājiem. Viņš ir saņēmis daudzus apbalvojumus par izcilību zinātnē, bet uzņēmums projektu īstenošanā sadarbojas ar Bila un Melindas Geitsu fondu.

Viņš bija ieradies arī Latvijā, lai klātienē aplūkotu gēnu sekvencēšanas iekārtu ražotnes un laboratorijas izbūvi, kurā investēti 15 miljoni eiro. Šeit tiks nodarbināti 80 cilvēku.

Latvijā ražotās sekvencēšanas iekārtas paredzēts eksportēt uz Āfriku, Tuvajiem austrumiem un citām Eiropas Savienības valstīm. Viena šāda iekārtas cena ir no 200 – 500 tūkstošiem eiro.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) skaidro, ka piesaistīt tik vērienīgu kompāniju kā BGI Latvijai bija liels izaicinājums, un tas prasīja divus gadus.

“Mums vajag ne tikai naudu, bet arī atpazīstamus zīmolus, lai arī citiem var stāstīt, ka mūs izvēlas ne tāpēc, ka esam lēta vieta, bet arī tas, ko politiķi deklarē – ka esam gudra valsts. Un kas gan labāk to pierāda, ja ne uzņēmumi, kuri ar savu naudu pierāda, ka šeit ir vērts ieguldīt,” saka LIAA direktors Andris Ozols.

Plānots, ka BGI ražotni Latvijā atklās jau šoruden.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu