Kariņš: Saeimai būs iespēja tikt vaļā no OIK sistēmas nepareizas izmantošanas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Premjers Krišjānis Kariņš
Premjers Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Saeimai būs iespēja lemt un tikt vaļā no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas nepareizas izmantošanas, tomēr joprojām ir aktuāls jautājums, kā to vislabāk izdarīt, OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers norādīja, ka no ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) gaida starpziņojumu, kādā veidā tiks izveidots jauns kontroles mehānisms, lai OIK sistēmas finansiālo atbalstu nesaņemtu tie, kuri neražo elektroenerģiju.

Kariņš uzskata, ka viņa kā ekonomikas ministra laikā pieņemtā attiecīgā likuma mērķi ir atbalstāmi vēl arī šodien - tie paredz atbalstu atjaunojamo elektroenerģijas resursu izmantošanai un Latvijas atkarības mazināšanu no elektroenerģijas importa.

Tomēr šajā jautājumā esot noticis līdzīgi kā gadījumos, kad "ticības vārdā tiek darītas neatbalstāmas lietas", sprieda premjers. Lai gan sistēma tikusi ieviesta ar skaidru un vienkāršu mērķi, tomēr problēmas radušās, likumu ieviešot dzīvē, kad tikušas veiktas manipulācijas, kas OIK sistēmu izkropļojušas, taisnojās Kariņš.

Ministru prezidents vērsa uzmanību, ka Ministru kabineta noteikumi par elektroenerģijas koģenerāciju tika pieņemti 2006.gada novembrī, kad Kariņš nebija ministrs un atradās opozīcijā.

Premjers norādīja, - ja tiek veiktas izmaiņas OIK sistēmā, reizē svarīgi atbildēt uz jautājumu, kas maksās par OIK, ja par to nemaksās patērētājs. Šī jautājuma risināšanā būs iesaistīta Saeima, norādīja Kariņš.

Kā ziņots, OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt afēras vainīgos, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu nākotnē šādu sistēmu veidošanos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu