Aplūko melno caurumu vēl neredzētā simulācijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnais caurums
Melnais caurums Foto: EPA/Scanpix

Skatoties uz melno caurumu no priekšas, tas izskatās tieši tāpat, kā saucas – kā melns caurums, tomēr no sāna tā forma ir vairāk vai mazāk dīvaina. Tieši to jaunā simulācijā parādījuši NASA zinātnieki.

Kā rakstīts NASA mājaslapā, melnā cauruma savādais izskats ir gaismas triks, ko rada melnā cauruma neticami lielais gravitācijas spēks. Tas var būt tik stiprs, ka izliec melnā cauruma tuvumā esošo gaismu.

“Tāda veida simulācijas kā šī mums var palīdzēt vizuāli ieraudzīt to, ko domāja Einšteins, teoretizējot par to, ka gravitācija izliec laiku un telpu,” raksta pētnieks Džeremijs Šnitmans.

Foto: EPA/Scanpix

Šnitmana simulācijā redzams gāzes, putekļu un citas matērijas halo, ko sevī burtiski iesūc melnais caurums. Astronomi šo halo dēvē par melnā cauruma akrēcijas disku. Simulācijā disks maina savu izskatu atkarībā no skatupunkta.

No putna lidojuma disks izskatās pēc ugunīga virpuļa, kas ieskauj melno caurumu. Šis attēls daudz neatšķiras no vēsturē pirmās melnā cauruma fotogrāfijas, kas šā gada sākumā tika uzņemta ar "Notikumu horizonta teleskopu" (Event horizon telescope).

Foto: EPA/Scanpix

Jo tuvāk matērija nokļūst melnā cauruma centram, jo ātrāk tā griežas, uzkarsējot un paātrinot melnā cauruma tuvumā esošās gaismas ātrumu.

Skatoties uz melno caurumu no sāna, tā gravitācija ātri izmaina to, ko redzam. Kamēr gaismas diska tuvākā puse, kā jau varētu likties, šķērso melno caurumu, tālākā gaisma izliecas divos pusapļos.

Foto: EPA/Scanpix

Rezultātā rodas veidojums, kas nedaudz atgādina ugunīgu Saturnu, nevis tādu melno caurumu, kādu mēs esam raduši iztēloties.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu