Saslēgti važās, sisti, pazemoti: no Nigērijas "skolas" atbrīvo 300 gūstā turētus jauniešus

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFOLABI SOTUNDE / REUTERS

Pagājušajā nedēļā pēc policijas reida Nigērijas "skolā", pamatojoties uz vecāku sūdzībām, veiktā reidā tika atbrīvoti vairāk nekā 300 audzēkņi - daudzi no viņiem bija saslēgti važās, pieķēdēti smagiem priekšmetiem vai nežēlīgi sisti, novēroja aģentūras "Reuters" žurnālisti. Jaunākie puikas bija piecus gadus veci.

Daļa bērnu nāk no kaimiņvalstīm, tai skaitā Burkinafaso, Mali un Ganas, pārējie no Nigērijas. Nabadzīgajos Nigērijas ziemeļos vecāki nereti nosūta bērnus uz islāma skolām, lai mazinātu finansiālo slogu. 

Šāda veida skolas gadiem ilgi pavadījušas apsūdzības vardarbībā. Ne vienā vien gadījumā izskanējušas aizdomas, ka audzēkņiem liek ubagot Nigērijas ziemeļu pilsētās. Šogad prezidenta Muhammadu Buhari - kurš pats ir musulmanis - valdība paziņoja, ka plāno pakāpeniski izbeigt šo skolu darbību. 

Ļaunākais scenārijs izrādījās patiesība "skolā" Kadunā. Kā norāda "Reuters", lielākā daļa atbrīvoto gūstekņu bija pusaudži.

Iestāde tika uzdota par skolu vai rehabilitācijas centru, taču tā nebija ne viens, ne otrs, norāda vietējās policijas komisārs Ali Džanga. "Šeit bija bērni no visas valsts. Daži no viņiem pat bija saslēgti važās. Viņi tika izmantoti, pret viņiem necilvēcīgi izturējās. Paši redzat," viņš teica žurnālistiem.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / REUTERS

Aizturēti septiņi cilvēki, kas uzdevās par skolotājiem, norādīja Kadunas policijas pārstāvis. Nav zināms, cik ilgi bērni un jaunieši pavadījuši gūstā. 

Vietējie mediji ziņo, ka puikas un jaunie vīrieši tikuši spīdzināti, badināti un seksuāli izmantoti.

Viens no jauniešiem Hasans Jusufs stāsta, ka viņš uz skolu nosūtīts pēc vairākiem mācībās ārvalstīs aizvadītiem gadiem. "Viņi teica, ka mans dzīvesveids mainījies - esmu kļuvis par kristieti, atstājis novārtā islāma dzīvesveidu," stāsta Jusufs, taču nenorāda, kurš viņu aizsūtīja uz "skolu".

Nigērijā ir apmēram līdzīgs skaits kristiešu un musulmaņu.

Trīs atbrīvoto bērnu tēvocis Hasans Mohammeds norāda, ka puikas uz "skolu" nosūtīja māte pēc tam, kad nomira viņu tēvs. Tēvocim radās aizdomas par "skolā" notiekošo, kad tās pārstāvji ģimenei neļāva tikties ar bērniem. "Es lūdzos, bet viņi teica, ka bērnus varēsim satikt tikai pēc trim mēnešiem. Aizgājām mājās un nolēmām, ka vienīgā atlikusī iespēja ir ziņot policijai, ko arī izdarījām," viņš saka.

Atbrīvotie bērni pārvietoti uz pagaidu nometni Kadunas stadionā. Vēlāk viņus pārvietos uz citu nometni, kamēr pašvaldība centīsies atrast viņu vecākus.

Nigērijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas MURIC pārstāvis, profesors Ishaks Akintola norāda, ka valsts ziemeļos musulmaņu skolās mācās apmēram desmit miljoni bērnu. 

"Pāridarītāji, kas atzīti par vainīgiem, jāsauc pie atbildības, bet skolām jāturpina pastāvēt, jo to slēgšanas gadījumā ļoti daudziem nebūtu pieejama izglītība," viņš uzsver.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu