Levits: Īstenojot Administratīvi teritoriālo reformu, jāievēro vienlīdzības princips pret visiem Latvijas iedzīvotājiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, VPK

Īstenojot Administratīvi teritoriālo reformu, jāievēro vienvērtības princips un neatkarīgi no dzīvesvietas cilvēkiem visos aspektos jābūt vienādām iespējām, šodien reģionālās vizītes laikā Ipiķu pagastā teica Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidents šodien apmeklēja Ipiķu pagastu, kur tikās ar vietējiem lauksaimniekiem, kultūras cilvēkiem un Igaunijas pilsētas Moisakilas iedzīvotājiem.

Levits ar lielu atzinību novērtēja Ipiķu brīvprātīgā entuziasta Maira Čukura un Tartu Seppa biedrības darbu, atjaunojot slavenā igauņu mitologa un tulkotāja Reiņa Seppa mājas "Eglītes", kurās tapuši daudzi tulkojumi, tai skaitā islandiešu "Eddas dziesmas".

"Augsti novērtēju Seppa veikumu igauniski un ceru, ka šīs Seppa mājas kļūs par aktīvu latviešu-igauņu kultūras mijiedarbības vietu," sacīja prezidents.

Levita uzrunā Ipiķu pagasta iedzīvotājiem norādīja, ka Ipiķi ir maza kopiena, bet nozīmīga un svarīga Latvijai kopumā.

"Es gribētu teikt to, ka Latvijas teritorija ir samērā liela un tur var ietilpt gan Beļģija, gan Nīderlande, gan Luksemburga kopā. Bet mūsu princips ir (un man šķiet, ka to vajadzētu ievērot, arī īstenojot administratīvi teritoriālo reformu) vienvērtības princips. Vienalga, kur tu Latvijā dzīvo, tev ir jābūt tādām pašām dzīves iespējām kā citās Latvijas daļās, it sevišķi Rīgā. Un šis vienvērtības princips (to es esmu uzsvēris arī valdībai un Saeimas deputātiem) ir jāievēro visos aspektos," teica Levits. 

Viņš norādīja svarīga ir arī piederība, jo tā ir viena no latviskās identitātes elementiem. 

"Manuprāt, galvenais ir tas, ka arī pēc Administratīvi teritoriālās reformas paliek šī lokālā vienība. Proti, šis pagasts nedrīkst pazust no Latvijas teritorijas reformas rezultātā. Ipiķi vienmēr ir bijuši, un tiem ir jāpaliek arī turpmāk. (..) šie vēsturiskie veidojumi ir ļoti būtiski no visas valsts viedokļa un no latviešu nācijas un nacionālās identitātes viedokļa," teica prezidents.

Levits norādīja, ka būtiskākais ne vienmēr ir iedzīvotāju skaits kādā vienībā, bet gan tas, kādā veidā šie cilvēki organizē savu dzīvi.

"Es esmu guvis ļoti pozitīvu iespaidu par to, kā Ipiķu iedzīvotāji organizē savu dzīvi. Šeit ir visas iespējas dzīvot tīrā un labā vidē, kas nav citviet Latvijā un vēl jo mazāk - citās Eiropas daļās," teica Levits.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu