Gandarīts par tiesas lēmumu, Muižnieks pārrunās tālāko LU darbu ar līdzšinējo rektora pienākumu izpildītāju Straubi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Indriķis Muižnieks
Indriķis Muižnieks Foto: Valsts kanceleja

Ar tiesas lēmumu Latvijas Universitātes (LU) rektora pienākumu izpildītāja amatā atjaunotais Indriķis Muižnieks tuvākajā laikā plāno pārrunāt tālāko darbu ar kolēģi Gvido Straubi, kurš līdz šim ieņēma minēto amatu, apliecināja Muižnieks.

Viņš sacīja, ka tiesas lēmumu uzver kā priecīgu vēsti.

Vienlaikus Muižnieks atzina, ka vēl nav pilnībā iepazinies ar tiesas lēmumu, tamdēļ plašākus komentārus solīja sniegt otrdien.

Jau vēstīts, ka valdība augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo Izglītības un zinātnes ministrijas skatījumā rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi. Par LU rektora pienākumu izpildītāju tika iecelts Straube, kurš arī atzina, ka pats uz rektora amatu kandidēt neplāno.

Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš arī lūdza noteikt pagaidu liegumu jauna rektora ievēlēšanai, kas nozīmētu, ka līdz strīda izšķiršanai pēc būtības LU nevarētu tikt pie jauna rektora.

Savukārt šodien Administratīvā rajona tiesa lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi Straube zaudē rektora vietas izpildītāja statusu un par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks. Tāpat šobrīd ir zudis tiesiskais pamats atkārtoti organizēt rektora vēlēšanas, skaidroja tiesā.

Šis tiesas lēmums nozīmē, ka līdz brīdim, kad lieta tiks izskatīta pēc būtības, jūnijā notikušās rektora vēlēšanas ir uzskatāmas par leģitīmām. Šobrīd vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības.

Tiesa atzina, ka pastāv pamats pagaidu aizsardzības piemērošanai, jo pārsūdzētais rīkojums ir pirmšķietami prettiesisks un tā darbība varētu radīt būtisku kaitējumu, kura novēršana būtu ievērojami apgrūtināta vai neiespējama.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas. Sazvanīta, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) aģentūrai LETA norādīja, ka viņai nav laika runāt, līdz ar to viņas komentāru par tiesas lēmumu un iespējamu tā pārsūdzēšanu neizdevās iegūt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu