Boltons: Ziemeļkoreja nekad nav īsti izvēlējusies atteikties no kodolieročiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI/Scanpix

Bijušais Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons pirmdien brīdināja, ka Ziemeļkoreja nekad nav īsti izvēlējusies atteikties no kodolieročiem.

Domnīcas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs konferencē Boltons paziņoja, ka tagad viņš var atklāti runāt par lielajiem draudiem, kādus rada Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna režīms.

"Šķiet skaidrs, ka Ziemeļkoreja nav pieņēmusi stratēģisku lēmumu atteikties no saviem kodolieročiem," paziņoja Boltons. "Īstenībā, manuprāt, patiess ir pretējais. Es domāju, ka Kima Čenuna stratēģiskais lēmums ir tāds, ka viņš darīs visu, lai saglabātu nogādājamu kodolieroču spējas un attīstītu tos tālāk."

ASV prezidents Donalds Tramps 10.septembrī atlaida Boltonu, paziņojot, ka viņam un Boltonam bijušas domstarpības virknē jautājumu, īpaši attiecībā uz pieeju Ziemeļkorejai.

Tramps pavēstīja, ka Boltons "pieļāvis dažas ļoti nopietnas kļūdas, kad viņš runāja par Lībijas modeli Kimam Čenunam", šādi izsakoties par Ziemeļkorejas līderi, ar kuru Trampam izveidojušās draudzīgas attiecības. "Tas nebija labs paziņojums, ar kādu viņš nāca klajā. Vajag tikai paskatīties uz to, kas notika ar [Lībijas līderi Muammaru] Kadafi."

Lībijas diktators atteicās no lielākās daļas savu arsenālu un ļāva valstī darboties bruņojuma inspektoriem, un ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja rīkojas tāpat. Kadafi 2011.gadā tika nogalināts "arābu pavasara" sacelšanās gaitā, ko atbalstīja ASV.

Boltons, kā ziņo mediji, nācis klajā ar ierosinājumu, lai panāktu, ka Kims atsaucas ASV prasībām.

Tramps sacīja, ka ar šo paziņojumu sarunās, lai pārliecinātu Ziemeļkoreju atbrīvoties no kodolieročiem, "mēs tikām atvirzīti atpakaļ".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu