Tava veļasmašīna varētu būt ērts mājoklis bīstamām baktērijām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veļas mašīna
Veļas mašīna Foto: pixabay.com

Pirms kāda laika vienā no Vācijas jaundzimušo nodaļām vairāki jaundzimušie tika pakļauti bīstamiem patogēniem, kas bija radušies veļasmašīnās, kurās slimnīcas darbinieki mazgāja mazuļu drēbes. Tagad zinātnieki rūpīgi izpētījuši patogēnus un to izcelsmi, secinot, ka veļasmašīnas ir visai ērta vairošanās vide baktērijām.

Starp 2012. un 2013. gadu ar baktēriju “klebsiella oxytoca” saskārās 13 jaundzimušie un viens bērns. Baktērija atradās uz adītām zeķēm un cepurītēm, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Applied and Environmental Microbiology”.

“Klebsiella oxytoca” var izraisīt dažādas infekciju slimības, piemēram, pneimoniju un urīnceļu infekcijas, ja cilvēkam ir vāja imūnsistēma, kāda tā parasti ir jaundzimušajiem. Zinātnieki ar bažām domā, ka ar veļasmašīnu starpniecību slimnīcās un citur var nokļūt vēl citi bīstami patogēni.

Kad slimnīcā tika atklāta minētā baktērija, darbinieki nekavējoties iztīrīja telpas un veiksmīgi izārstēja zīdaiņus ar antibiotikām.

“Par laimi, nekādas nopietnas infekcijas bērniem neattīstījās,” paziņojumā presei rakstīja higiēnas eksperts Daniels Eksners.

Higiēnistiem viegli izdevās atklāt šīs baktērijas, par spīti tam, ka tas bija “klebsiella oxytoca” celms, kas nekad iepriekš nebija ievadīts patogēnu datubāzē, proti, tas bija pilnīgi unikāls.

Slimnīcas darbinieki pēc baktērijas izplatīšanās nekavējoties pārbaudīja izlietnes, vannas un citas virsmas, ar kurām saskārās jaundzimušie. Beigu beigās baktērija tika atrasta divu izlietņu sifonos, uz gumijas durvju blīves, kā arī veļas mašīnas atvilktnē slimnīcas pagrabā.

Vēlāk atklājās, ka tieši veļasmašīnās sākās šo patogēnu attīstības ceļš. Četru gadu laikā, līdz veļasmašīnas no slimnīcas tika aizvāktas, nekas līdzīgs neatkārtojās.

Iepriekšējos pētījumos ir pierādīts, ka veļasmašīnas ir ērtas miljoniem pret antibiotikām noturīgu baktēriju vairošanās vietas.

“Tiesa, mēs esam pirmo reizi pierādījuši, ka ar veļasmašīnu starpniecību šīs baktērijas var inficēt arī cilvēku,” piebilda Eksners.

Pētnieki uzsver to, ka veļa, kas domāta cilvēkiem, kuriem kāda iemesla dēļ ir vārga imūnsistēma, ir jāmazgā ļoti augstā temperatūrā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu