Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Starkovs brīvs, Valmiera nepadodas, "Riga FC" gandrīz čempions

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas finiša taisnē FK "Liepāja" galvenā trenera posteni pameta Aleksandrs Starkovs, cīņā par medaļām vai vismaz 4. vietu, kas var dot iespēju nākamsezon piedalīties Eiropas līgā, negrasās padoties "Valmiera Glass ViA", bet "Riga FC" jau šonedēļ var atkal kļūt par čempionu (atlikušajās 5 spēlēs jāiegūst divi punkti, lai RFS pat teorētiski nevarētu panākt; pati "Riga FC" šonedēļ nespēlē, bet ja RFS šonedēļ neuzvar Valmierā, tad…).

"Optibet" futbola virslīgā "karstākais punkts" joprojām ir cīņā par bronzas godalgām. RFS vēl nav ne tuvu nav tik tuvu "sudrabam", cik tuvu "zeltam" ir "Riga FC", tomēr diezin vai kāds šaubās par šīs komandas palikšanu trijniekā, toties spēkošanās par trešo un ceturto vietu kļūst arvien spraigāka.

Konkurentu radīto labvēlīgo situāciju neprot izmantot FK "Ventspils", kas joprojām atrodas 3. vietā, taču nesenais zaudējums Valmierā ventspilnieku izredzes krietni sašķobīja. Jūrmalas "Spartaks" aizvadītajā kārtā nespēlēja un tāpēc ventspilniekus nevarēja panākt, taču jūrmalniekiem tik un tā ir par vienu aizvadītu spēli mazāk un teorētiski viņi var tikt ventspilniekiem klāt.

Trijās pēdējās spēlēs FK "Ventspils" ieguva tikai divus punktus, kaut gan nevienā no tām netikās ar komandu, kas ir augstāk turnīra tabulā. Tā ka laikam jau tomēr ne tiesnešu nelabvēlība un kaitniecība, kā uzskata kluba īpašnieks, ir vainojama (tajā pašā laikā nevar neatzīt, ka tiesnešu kļūdu dēļ ventspilnieki ir zaudējuši vērtīgus punktus - atcerēsimies kaut vai nepamatoti neieskaitītos vārtus mačā ar "Riga FC", kuru beigās var arī pietrūkt), ka turnīra finišs komandai būs tik nervozs un par medaļām, kā arī par vietu Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā būs jācīnās līdz pēdējam mačam.

Iemesli acīmredzot jāmeklē citur, par ko liecina arī pēdējās divas spēles - ar "Metta" un Valmierā. Ventspilniekiem vēl atlicis spēlēt (spēļu secībā) viesos ar Daugavpils komandu, mājās ar "Riga FC" (varbūt tobrīd jau būs čempione), viesos ar RFS un mājās ar FK "Liepāja". Tuvākajam sekotājam Jūrmalas "Spartakam" vēl jāspēlē viesos ar Jelgavas komandu, mājās ar "Mettu", viesos ar Valmieru (kārtas centrālais mačs!), mājās ar Daugavpils komandu un viesos ar "Riga FC".

Nav iespējams izmērīt, kurai no komandām atlikušais ceļa posms virslīgas čempionātā ir vieglāks vai grūtāks, jo tāda nav - viegla tām nebūs neviena spēle. Savas intereses turnīra tabulā taču ir arī Daugavpils un "Metta" komandām, bet čempions, pat ja būs jau nodrošinājis titulu, nevienam neko nedāvinās (uz kaut nelielu atslābumu no "Riga FC" puses gan var cerēt, jo visi ir tikai dzīvi cilvēki un pēc titula iegūšanas iestājas likumsakarīgs emocionāls atslābums).

Valmieras komandai uzvara pār FK “Ventspils” bija praktiski pēdējā iespēja, lai vēl saglabātu izredzes uz medaļām vai vismaz 4. vietu, kas var dot vietu Eiropas līgā, un tas būtu vēsturisks notikums Valmieras futbolam (ja FK "Jelgava" neiegūs Latvijas kausu, tad Eiropas līgas kvalifikācijā nākamsezon spēlēs 4. vietas ieguvēji). Valmierieši savu iespēju izmantoja, viņi apliecināja, ka nav nekāds sezonas pārsteigums, bet gan viena no spēcīgākajām virslīgas komandām. Valmieras komandai vēl atlicis spēlēt mājās ar RFS, viesos ar FK "Liepāja", mājās ar tiešo konkurentu "Spartaku", viesos ar FK "Jelgava" un mājās ar "Metta". Katra atlikusī spēle - izšķirīgā.

Diezgan negaidīta un tajā pašā laikā saprotama bija FK "Liepāja" un Aleksandra Starkova šķiršanās. Negaidīta tāpēc, ka sezonas beigās liepājnieki neko kardināli vairs nevar mainīt, Eiropas līgā viņi nākamsezon nespēlēs un it kā nav vajadzības mainīt galveno treneri, lai vēl kaut ko glābtu, taču septiņas pēc kārtas spēles bez uzvarām virslīgas turnīrā tajā pašā laikā ir saprotams iemesls šādam solim. Liepājniekiem tagad jau vajag domāt par nākamo sezonu, un to viņi darīs bez Starkova.

Atcerēsimies, cik cerīgi viss sākās - skatāms futbols, uzvara Eiropas līgā pār Minskas "Dinamo", cienīgs sniegums spēlēs ar Zviedrijas vicečempionu, uzticēšanās pašmāju jaunajiem futbolistiem, vairāku komandas līderu atzinīgi vārdi par Starkova darbu, bet tad… Kad iet labi, tad visiem ir labi, bet, kad sākas neveiksmes, tad sākas nesaskaņas. Jau septembra sākumā nācās dzirdēt, ka Liepājā vairs nav tik ļoti apmierināti ar Starkovu un viņa "vecmodīgajām" treniņu metodēm, ar viņa pārlieko stingrību utt. "Rūgšanas process" bija sācies. Komanda spēlēja skatāmu futbolu, bet - nevarēja uzvarēt. Pie visa vainīgs Starkovs? Tas nebūtu taisnīgi un būtu pārāk vienkārši. Kāpēc tad bija tik labs sadarbības sākums? Ne velti laikam mēdz teikt, ka tikai neveiksmes ļauj uzzināt, kas ir kas.

Daļa vainas jāuzņemas arī pašiem futbolistiem, daļa vainas jāuzņemas arī kluba vadībai. Bet varbūt Liepājas futbola nelaimes sākās tad, kad pēc čempionu titula iegūšanas tika veiktas krasas pārmaiņas komandas veidošanā (ieskaitot galvenā trenera nomaiņu), jo nākamajā sezonā bija tikai 4. vieta? To mēs neuzzināsim, jo nav iespējams laiku pagriezt atpakaļ un visu izdarīt citādāk.

Iespējams, ka FK "Liepāja" jau šosezon tiks atrasts jauns galvenais treneris un viņš jau sāks veidot komandu nākamajai sezonai, iespējams, ka tas notiks jau pēc sezonas finiša. Liepājas komanda droši vien ir šīs sezonas vilšanās (kaut vai tāpēc, ka tā jau tagad vairs nepiedalās cīņā kaut vai par 4. vietu), taču FK "Liepāja" nav komanda-vilšanās. Interesanta komanda ar - kas ir pats svarīgākais - talantīgiem pašmāju futbola audzēkņiem, vairāki no kuriem šosezon jau paspēja sevi apliecināt. Pēdējā spēle ar FK "Jelgava" apliecināja, ka slimnieks negrasās mirt. Atliek tikai savā mājā visu sakārtot.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu