Loks, bultas un "iPhone": Amazones džungļu cilts ikdienas dzīve (2)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rodrigo Abd / AP

Amazones džungļos dzīvojošā tembiešu cilts medī ar lokiem un bultām, zvejo piraijas un vāc savvaļas augus. Bet daži no viņiem arī seko līdzi ziepju operām platekrāna televizoros un sērfo internetā, sēžot savās būdiņās ar niedru jumtu, raksta aģentūra AP.

Gatavojoties cīņai, viņi izkrāso sejas ar krāsu, kas pagatavota no augu sēklām. Un viņi arī lieto video ierakstīšanas tehnoloģijas, lai apkarotu nelegālos mežu izcirtējus un citus draudus.

Brazīlijas Amazones lietus mežā dzīvojošo tembiešu ikdienā senais, primitīvais dzīvesveids savijas ar mūsdienu piedāvātajām iespējām. Šīs divas pasaules pastāv paralēli viena otrai. Neviena no tām vēl nav uzvarējusi.

Foto: Rodrigo Abd / AP

Tembieši no rītiem mazgājas upē, bet pēcpusdienā spēlē futbolu, uzvilkuši kreklus ar "Chelsea" un citu Eiropas klubu nosaukumiem. 

"Planētas plaušas" - Amazones mežus - apdraud izciršana un postoši ugunsgrēki. Tembieši fotografē un filmē nelegālos mežu izcirtējus, kuri uzdarbojas viņu zemē, un materiālus izliek sociālajos tīklos. 

Tembieši arī nesen tikās ar nevalstiskajām organizācijām, kas piedāvāja ciltij dronus un GPS ierīces, ar kurām uzraudzīt pārkāpējus.

Cilts stāda jaunus kokus, lai bērniem mācītu, cik svarīgi ir saglabāt pasaules lielāko lietus mežu - vienu no svarīgākajiem ekoloģiskajiem mehānismiem, kas pasauli sargā no globālās sasilšanas ietekmes.

"Es saviem bērniem mācu: es stādīju kokus tev, tu tagad tos stādīsi saviem bērniem," stāsta Sidalija Tembe. Viņa sēž savā pagalmā Tekohavas ciemā, kur audzē augļus, dārzeņus un ārstnieciskās zālītes.

Foto: Rodrigo Abd / AP

"Tās ir mūsu zāles," viņa norāda. "Mēs neejam uz aptiekām pilsētā, mēs gatavojam paši savas zāles. Mēs vairāk uzticamies tam, kas ir mūsējais."

Viņa lepni norāda uz četrām dārzā augošajām cukurniedrēm - katrs viņas bērns rūpējas par vienu no tām. Tur aug arī avokado, kokosrieksti, citroni un akai ogas.

"Šeit ir īsta paradīze," piebalso viņas vīrs Muti Tembe. "Jūs šeit neredzēsiet vidi piesārņojošas izplūdes gāzes no mašīnām, jo te tādu nav. Pilsētā dienvidū kļūst pārāk karsts... Šeit jūs jūtaties labi un nedzirdat trokšņus. Tikai putnu dziesmas."

Foto: Rodrigo Abd / AP

Apmēram 2000 tembiešu mīt 2766 kvadrātkilometrus plašajā Alto Rio Gvamas teritorijā, kurai piekļūt var, stundām braucot pa zemes ceļiem vai ar laivu.

Tembiešu apdzīvotās zemes oficiāli atzītas par aizsargājamām, taču nelegālos koku izcirtējus tas neattur.

Amazones mežos atrodami 20% no visām augu sugām pasaulē. Daudzas no tām nav sastopamas nekur citur. Taču satelītattēli liecina, ka šogad strauji pieaudzis mežu izciršanas apjoms un savvaļas ugunsgrēku skaits. Šā gada sākumā, salīdzinot ar to pašu periodu 2018.gadā, Amazones mežu ugunsgrēku skaits palielinājās par 84%.

Bažas par lietus mežu likteni pieauga pēc labējā prezidenta Žaira Bolsonaru stāšanās amatā. Viņš solījis mazināt dabas rezervātu un cilšu teritoriju aizsardzības pasākumus.

"Mums jācīnās par kokiem, kuri dod mums skābekli," saka Gleisons Tembe no Kākiras ciema. "Amazone, daba, tā ir mana māte, jo viņa mani uzaudzināja. Dzīvnieki, ko tā aprūpē, dod mums spēku. Mani bērni ēd tikai dabīgu pārtiku - tā visa nāk no meža. Kāpēc lai mežus izcirstu?"

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu