VK: 2018.gada budžetā vairāk nekā €9,34 miljoni izlietoti neatbilstoši sākotnēji paredzētajam mērķim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Ministrijas, centrālās valsts iestādes un pašvaldības 2018.gadā 9,34 miljonus eiro izlietojušas neatbilstoši sākotnēji paredzētajam mērķim, revīzijā par 2018.gada valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem secinājusi Valsts kontrole.

Finanšu revīziju ietvaros Valsts kontrole veica revīziju 13 ministrijās un 13 centrālajās valsts iestādēs, kā arī 119 pašvaldībās.

Revīzijā norādīts, ka no pārbaudītajiem 30 631 509 eiro sākotnējam piešķiršanas mērķim nav izlietota gandrīz trešdaļa jeb 9 346 510 eiro, savukārt par 305 398 eiro izlietojuma atbilstību sākotnējam prioritārā pasākuma mērķim Valsts kontrole nevarēja iegūt pietiekamus un atbilstošus revīzijas pierādījumus.

Secināts, ka lielākajā daļā pārbaudīto gadījumu jeb 11 no 17 nav sasniegti vai tikai daļēji ir sasniegti 2018.gadā sākotnēji plānotie rezultāti. 

Tāpat prioritāro pasākumu pieteikumu izvērtēšanas un atbalstāmo pasākumu atlases process nav bijis caurskatāms, jo 40% no visiem atbalstītajiem pasākumiem par kopējo summu 66 462 734 eiro ir tādi, kas nav bijuši pieteikti normatīvajā aktā paredzētajā prioritāro pasākumu priekšlikumu iesniegšanas kārtībā, bet ko finanšu ministra organizētās prioritāro pasākumu izvērtēšanas gaitā piedāvā valdību veidojošās koalīcijas sadarbības partneru darba grupa.

Revīzijā arī secināts, ka netiek nodrošināta pietiekama piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzība un iztrūkst izvērtējuma, vai piešķirtais finansējums prioritārajiem pasākumiem ir saglabājams resora budžetā nākamajiem gadiem, ja kārtējā gada laikā pasākumi netiek īstenoti plānotajā apjomā.

Valsts kontrolē arī atzina, ka Ministru kabinetam izskatīšanai iesniegtajiem budžeta izstrādes dokumentiem netiek pievienots Pārresoru koordinācijas centra sagatavotais novērtējums par pieteikumu atbilstību attīstības plānošanas dokumentos noteiktajām prioritātēm un mērķiem, lai gan Pārresoru koordinācijas centrs to saskaņā ar normatīvajā aktā noteikto kārtību iesniedz gan Finanšu ministrijai, gan Ministru prezidentam.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa otrdien mediju pārstāvjiem atzina, ka atzinums par 2018.gada budžeta izlietojumu ir sagatavots ar iebildēm, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējos gadu, situācija ir kļuvusi sliktāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu