Levits valdībai norāda uz reformu un politiskas kapacitātes deficītu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, VPK

Patlaban vērojams reformu un politiskas kapacitātes deficīts, otrdien uzrunā Ministru kabinetā (MK) pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents valdību apmeklēja kā vienu no sešiem valsts konstitucionālajiem orgāniem un izklāstīja savas pārdomas par MK lomu valstī.

Viņš uzsvēra, ka MK ikdiena ir saistīta ar reformu ieviešanu, jo reformas nozīmē pielāgošanos dzīves pastāvīgajai dinamikai. 

"Līdzās ikdienas pārvaldībai tiek veiktas reformas. No tām nevar izvairīties, jo pretējā gadījumā valsts dažu gadu laikā sastings, sabirzīs un sabruks. Valdība ir tā, kas iniciē un īsteno reformas, jo reformas vienmēr ir politisks jautājums. Valdība ir reformu motors," uzsvēra Levits.

Tajā pašā laikā Valsts prezidents norādīja, ka valsts institucionālā problēma ir zemā reformu kompetence. Viņa ieskatā, pēdējos 30 gadus valdība strādā ugunsdzēsības režīmā, kad lēmumi tiek pieņemti beidzamajā brīdī, kā piemēru minot patlaban izstrādes stadijā esošo partiju finansēšanas regulējumu, kas, pēc prezidenta domām, būtu uzlabojams.

"Patlaban vērojams reformu un politiskās kapacitātes deficīts," secināja Levits.

Vienlaikus Valsts prezidents atzina, ka valdību veidojošā koalīcija ir komplicēta, tomēr tā jau ir iesākusi vai daļēji paveikusi atsevišķas reformas.

"Mēs esam reformu pašā mutulī, jo vēl neviena nav novesta līdz galam, piemēram, administratīvi teritoriālā reforma, augstskolu pārvaldības reforma, skolu tīkla reforma, pāreja uz kompetencēs balstītu izglītības saturu, reformas veselības aprūpē, ekonomisko noziegumu tiesas izveide utt.," uzskaitīja Levits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu