Bērnu vecāki lūguši Siguldas pašvaldībai nodrošināt dārzeņu pirmapstrādi uz vietas bērnudārzā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Siguldas bērnu vecāki pašvaldībai lūguši nodrošināt dārzeņu pirmapstrādi uz vietas bērnudārza ēdināšanas blokā, pastāstīja Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

Viņa sacīja, ka Siguldas novada pašvaldība pirms ārkārtas iepirkuma izsludināšanas aicināja vecākus iesniegt ierosinājumus ēdināšanas pakalpojuma nosacījumiem.

"Tika saņemti 18 ierosinājumi, no kuriem daļa, piemēram, par produktu kvalitāti, produktu piegādātājiem, speciālo diētu nodrošināšanu, jau bija iekļauta pamata nosacījumos, bet bija ierosinājumi, kurus pašvaldība iekļāva kā papildu nosacījumus pēc vecāku ierosinājuma, piemēram, dārzeņu pirmapstrādi veikt uz vietas ēdināšanas blokā un neizmantot jau mizotus, vakuumā fasētus dārzeņus," teica Brikmane.

Siguldas novada pašvaldība ir izsludinājusi ārkārtas iepirkumu sešu Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumam. Iepirkums sadalīts četrās lotēs, kas nozīmē, ka ēdināšanas uzņēmums, izvērtējot savu kapacitāti, varēs pieteikties gan vienas iestādes, gan visu iestāžu ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Iepirkums paredz, ka četrās virtuvēs ēdiens tiks gatavots uz vietas un divās jāveic ēdiena piegāde. Piektdien, 4.oktobrī, noslēgsies termiņš, kad pretendenti varēs iesniegt iepirkuma piedāvājumu, kuru vērtēs pašvaldības speciālisti un uztura speciālisti. Līgumu par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu plāno noslēgt līdz 10.oktobrim, sacīja Brikmane.

Iepirkuma nolikumā noteikts, ka ēdināšanas pakalpojumu izmaksas pirmsskolas izglītības iestādēs par trīsreizēju ēdināšanu nedrīkst pārsniegt līdzšinējo summu 3 eiro. Saskaņā ar pašvaldības noteikumiem dažādām ģimeņu grupām ir iespējams saņemt līdzfinansējumu no 10% līdz pat 75% no ēdināšanas izdevumiem.

10% pašvaldības līdzmaksājumu saņem ikviens Siguldas novadā deklarētais bērnudārza audzēknis, bet, piemēram, 75% līdzfinansējums tiek piešķirts tām daudzbērnu ģimenēm, kurās četri un vairāk bērnu apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai skolu, piebilda Brikmane.

Viņa piebilda, ka pašvaldības iepirkums netiks izvērtēts pēc zemākās cenas kritērija, bet gan pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma, nosakot, ka 88% izvērtējuma veido ēdienkaršu kvalitāte, atbilstība uztura normām, kā arī produktu kvalitāte, piegādes attālumi. Šie nosacījumi atbilst Zaļā iepirkuma prasībām.

"Turpmāk ēdināšanas pakalpojuma līgumā ir plānots iestrādāt jaunu prasību, ka pašvaldība ir tiesīga veikt no valsts institūcijām neatkarīgas analīzes, lai regulāri pārbaudītu, vai nomā nodotajās telpās ir atbilstoša higiēna," uzsvēra Brikmane.

Tāpat kā līdz šim izglītības iestādes medmāsa kontrolēs ēdienkaršu atbilstību un ēdiena kvalitāti, kā arī produktu izcelsmi, tostarp piegādātāju atbilstību iepirkuma piedāvājumā solītajam.

Brikmane stāstīja, ka pašvaldība patlaban gatavo ēdināšanas pakalpojuma iepirkumu skolām, ko plāno izsludināt tuvākajā laikā.

LETA jau ziņoja, ka, kamēr tiek veikta iepirkuma procedūra, pašvaldība ir vienojusies ar "Baltic Restaurants Latvia", ka līdz līgumu noslēgšanai ar jauniem ēdinātājiem, uzņēmējs turpinās izglītības iestāžu audzēkņu un skolēnu ēdināšanu, un pašvaldība lūgusi Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) veikt pastiprinātu uzraudzību ēdināšanas bloka higiēnai un ēdiena kvalitātes nodrošināšanai.

Līgumu par ēdināšanu visos Siguldas pilsētas bērnudārzos lauž, pamatojoties uz PVD atkārtoto pārbaužu rezultātiem, kā arī darbinieku personīgās higiēnas pārkāpumiem, kas iespējams ir par iemeslu, ka ar dažādām zarnu infekcijas slimībām septembrī saslima 46 Siguldas iedzīvotāji, tostarp 39 bērni. Savukārt no līguma par četru novada skolu ēdināšanu uzņēmums paziņojis, ka atkāpsies pats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu