Gaidāms jauns samits ar Trampu? Ziemeļkoreja paziņo par sarunu atsākšanu ar ASV

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja otrdien paziņojusi, ka sestdien piedalīsies sarunās ar ASV par tās kodolprogrammu.

ASV un Ziemeļkoreja vienojušās sākt kontaktēšanos 4.oktobrī un nākamajā dienā noorganizēt sarunas starp darba grupām, paziņojusi Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija.

Ziemeļkorejas ārlietu ministra vietniece pauda cerību, ka šīs sarunas paātrinās Phenjanas un Vašingtonas attiecību pozitīvu attīstību.

Kur sarunas notiks, viņa neatklāja, bet piebilda, ka Ziemeļkorejas amatpersonas ir gatavas iesaistīties sarunās.

Sarunas starp Ziemeļkoreju un ASV nonākušas strupceļā kopš abu valstu līderu otrā samita februārī, kad netika panākts nekāds progress.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns sarunās jūnijā Korejas demilitarizētajā zonā vienojās atsākt darba līmeņa dialogu, taču process apstājās, jo Ziemeļkoreju sadusmoja ASV atteikums atcelt kopīgās militārās mācības ar Dienvidkoreju.

Taču atmosfēra uzlabojās pēc tam, kad Tramps pagājušajā mēnesī atlaida Baltā nama nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu, kuram Phenjana vairākkārt pārmetusi kūdīšanu uz karu.

Ziemeļkorejas galvenais sarunvedējs arī pozitīvi reaģēja uz Trampa ierosinājumu abām pusēm sarunās pamēģināt "jaunu metodi".

Tramps ir kritizējis Boltonu par ierosinājumu piemērot "Lībijas modeli" Kimam Čenunam", norādot, ka tā nebija laba ideja, ja paskatās, kas notika ar Lībijas līderi Muammaru Kadafi.

Phenjana asi reaģēja uz Boltona sacīto, taču turpinājusi pozitīvi attiekties pret Trampu, dēvējot viņu par drosmīgu un gudru.

Dienvidkorejas prezidenta birojs reaģēja pozitīvi uz ziņām par dialoga atsākšanos starp ASV un Ziemeļkoreju un pauda cerību, ka tiks realizēti praktiski soļi pretī mieram un denuklearizācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu