Dombrava: VL-TB/LNNK ministri Muižnieka jautājumā paļāvās uz nozares ministri

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ministri, lemjot par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, paļāvās uz izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) pozīciju, norādīja VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Tā deputāts komentēja jautājumu par politiskā spēka ministru atbildību pēc tam, kad tiesa ar pagaidu regulējumu ir atcēlusi valdības pieņemto lēmumu.

Politiķis norādīja, ka nacionālā apvienība iepriekš tikās gan ar Muižnieku, gan ar Šuplinsku un savi argumenti bija abām pusēm. VL-TB/LNNK šajā jautājumā nepieņēma lēmumu, savukārt nacionālās apvienības ministri valdībā paļāvās uz konkrētās nozares ministres pozīciju šajā strīdā, uzticoties tam, ko ministre saka un dara, skaidroja Dombrava.

Viņš norādīja, ka izveidojusies situācija tiks pārrunāta frakcijas sēdē. Taujāts par iespēju atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības rosinājumu atlaist Šuplinsku, Dombrava ļoti apšaubīja šādu iespēju.

Ministrei gan būs jāskaidro, kāpēc viņa virzīja attiecīgo lēmumu, sacīja Dombrava. Tāpat arī jautājums par to, vai pārsūdzēt tiesas lēmumu, ir Šuplinskas ziņā, norādīja politiķis.

Jau vēstīts, ka valdība augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo Izglītības un zinātnes ministrijas skatījumā rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš arī lūdza noteikt pagaidu liegumu jauna rektora ievēlēšanai, kas nozīmētu, ka līdz strīda izšķiršanai pēc būtības LU nevarētu tikt pie jauna rektora.

Pirmdien Administratīvā rajona tiesa lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu. Pašlaik vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības. Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas.

Šuplinska pieļauj, ka varētu rosināt pārsūdzēt tiesas noteikto pagaidu regulējumu.

Ministre Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" pauda viedokli, ka Administratīvā rajona tiesa nav mēģinājusi saprast LU rektora Muižnieka ievēlēšanas procesu. Vaicāta, vai pēc šāda tiesas lēmuma viņa varētu atkāpties no amata, Šuplinska atbildēja – "Nē!".

"Drusku nesaprotama ir šī tiesas reakcija uz abu sēžu rezultātu neapstiprināšanu. Principā skaidri redzams, ka tiesa nav mēģinājusi saprast vēlēšanu procesu, kas tika norādīts kā būtiskākais, kāpēc pievērst uzmanību vēlēšanu rezultātiem," pauda ministre.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA sacīja, ka respektē tiesas lēmum un sagaida Šuplinskas priekšlikumus par turpmāko rīcību.

Savukārt Muižnieks aģentūrai LETA sacīja, ka tiesas lēmumu uzver kā priecīgu vēsti. Viņš tuvākajā laikā plāno pārrunāt tālāko darbu ar kolēģi Gvido Straubi, kuru valdība iecēla par LU rektora pienākumu izpildītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu