Pūce: Purgailei nav pieredzes un zināšanu banku sistēmas uzraudzībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes (FKTK) priekšsēdētāja amatam izvirzītā Santa Purgaile preses konferencē Valsts kancelejā izklāsta redzējumu par FKTK darbību.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes (FKTK) priekšsēdētāja amatam izvirzītā Santa Purgaile preses konferencē Valsts kancelejā izklāsta redzējumu par FKTK darbību. Foto: Paula Čurkste/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatam virzītajai līdzšinējai AS "Citadele banka" valdes loceklei Santai Purgailei nav pieredzes un zināšanu banku sistēmas uzraudzībā, otrdien žurnālistiem pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

TVNET jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien uz nedēļu atlika lemšanu par Purgailes virzīšanu FKTK priekšsēdētāja amatam, jo pret to iebilda Pūce.

Pēc valdības sēdes politiķis skaidroja, ka viņa pārstāvētajai politiskajai apvienībai "Attīstībai/Par" (AP) šorīt bija tikšanās ar Purgaili, kuras laikā FKTK vadītājas amata kandidātei tika uzdoti jautājumi par institūcijas darbu, viņas līdzšinējo pieredzi, kā arī par tādiem specifiskiem jautājumiem kā finanšu noziegumu apkarošana. 

"Rezultātā AP nonāca pie kopīga secinājuma, ka, neskatoties uz Purgaili kā banku sistēmas profesionāli, viņai tomēr nav nekādas pieredzes un pietiekamu zināšanu, lai veiktu banku sistēmas uzraudzību, kas ir atsevišķa joma ar saviem noteikumiem. Tā kā krīze šajā sektorā ir augsta un tuvākajā laikā valstī būs lieli izaicinājumi, mēs nevaram atļauties izvirzīt pārstāvi, kura mācīsies darba vietā," stāstīja Pūce.

Viņš par AP ministru lēmumu neatbalstīt Purgaili amatam premjeru Krišjāni Kariņu (JV) informēja pirms valdības sēdes, tomēr sēdes laikā premjers radīja iespaidu, it kā šo pozīciju dzirdētu pirmo reizi. Pūce to skaidroja ar "teatrālo elementu" politikā.

Politiķis arī stāstīja, ka vēl nav zināms, kādu lēmumu valdība pieņems pēc nedēļas, bet AP ministri balsojumā pret Purgailes apstiprināšanu amatā ir gatavi palikt mazākumā. 

Ja valdība lems nevirzīt šo kandidāti, tad likums paredz rīkot jaunu konkursu. Vaicāts, vai Latvijā ir kāds pretendents, kurš atbilstu AP vēlmei par kandidātu, kas spētu pielāgoties jaunajām prasībām finanšu uzraudzības jomā, Pūce atzina, ka pašreizējā FKTK vadītāja pienākumu izpildītāja Kristīne Černaja-Mežmale labi pilda pienākumus. 

"Viņa varētu būt laba kandidāte. Ir arī cilvēki ar Latvijā iegūtu izglītību, kuri strādā finanšu un kapitāla tirgus uzraudzībā ārvalstīs. Tāds ir ne viens vien," piebilda Pūce.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu