Galerijā “Romas dārzs” Skaidrītei Elksnītei veltīta izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Skaidrīte Elksnīte (1929-2002)
Skaidrīte Elksnīte (1929-2002) Foto: No Ainas Audzes personīgā arhīva

Mākslas galerijas “Romas dārzs” Berči zālē - Zivju ielā 3, sestdien, 5. oktobrī, plkst. 15.00 atklās mākslinieces Skaidrītes Elksnītes (1929-2002) darbu izstādi „Noskaņu gammas”, kas veltīta mākslinieces 90 gadu jubilejas atcerei, tādējādi pieminot viņas mūža radošā devuma mantojumu.

Izstāde veidota sadarbībā ar mākslinieces darbu glabātāju Ainu Audzi, parādot un izceļot vienas no Liepājas vizuālās tradīcijas veidotājām, Skaidrītes Elksnītes gleznieciskajai izteiksmei visraksturīgāko. Izstādē skatāmas eļļas gleznas un pasteļzīmējumi, kas aptver radošā darba posmu no divdesmitā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz divdesmit pirmā gadsimta sākumam.

Liela nozīme mākslinieces daiļradē atvēlēta figurālajiem darbiem un portretiem, gleznu sižetos bieži parādās laikabiedru, radošo cilvēku portretējumi. Mākslinieces daiļradi caurvij konkrēti atpazīstami motīvi, pie kuriem māksliniece dzīves laikā mēdza atgriezties, dažādojot to interpretācijas un pausto skatījumu. Galvenie gleznu motīvi ir Kurzemes mazpilsētu ainavas, čigānu tipāžu portretējumi, zirgu tēli, kā arī baznīcu vertikāļu atveidi.

Skaidrītes Elksnītes darbs
Skaidrītes Elksnītes darbs Foto: Ēvalds Vanags

Galvenie izteiksmes līdzekļi viņas darbos ir stingra kompozīcija un krāsu laukumu ritmisks kārtojums, raksturīga ir sārta, violeta un oranža krāsu gamma. Mākslinieces gleznieciskajā rokrakstā vērojamas arī franču postimpresionista Pola Sezāna ietekmes, kura daiļrades un gleznieciskos paņēmienus māksliniece pētījusi studējot Mākslas akadēmijā. Līdzīgi kā franču meistaram, arī S. Elksnītes daiļradē vērojams tehnisks paņēmiens, kur darbos objekti un apjoms tiek modelēts ar krāsas palīdzību, nevis ar līniju. Krāsai un tās neierobežotai izpausmei mākslinieces darbos ir primāra nozīme. S. Elksnīte gleznās ļauj pārliecinoši izpausties pilnvērtīgai to pašizteiksmei un periodiski velta pat veselu kopu darbu šķietami abstraktām, taču sajūtu ziņā konkrēti nolasāmām un tehniski spēcīgi izpildītām kompozīcijām.

Skaidrīte Elksnīte

Māksliniece Skaidrīte Elksnīte dzimusi 1929. gada 5. martā, Ventspilī, vēlāk dzīvojusi un skolas gadus pavadījusi Talsos, Kandavā, un Tukumā. Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu absolvējusi 1965. gadā ar diplomdarbu „Peldētājas”. Lielāko mūža daļu pavadījusi Liepājā, mācīdama zīmēšanu un gleznošanu Liepājas Lietišķās mākslas skolā un vēlāk arī Liepājas Pedagoģiskajā institūtā (šobrīd Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola un Liepājas Universitāte).

Skaidrīte Elksnīte (1929-2002)
Skaidrīte Elksnīte (1929-2002) Foto: No Ainas Audzes personīgā arhīva

Dzīves laikā S. Elksnīte sarīkojusi personālizstādes Liepājā, Rīgā, Ventspilī, Talsos, Tukumā, Daugavpilī, kā arī aktīvi piedalījusies dažādās kopizstādes – to skaits iesniedzas divos simtos. 1969. gadā S. Elksnīti uzņem Latvijas Mākslinieku savienības Glezniecības sekcijā. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs, kā arī valsts mākslas fondos un kolekcijās, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja fondos, Tukuma, Liepājas, Ventspils un Talsu novada muzeja fondos. Māksliniece mirusi 2002. gada 23. aprīlī, Liepājā.

Mākslinieces Skaidrītes Elksnītes 90. gadu jubilejas atceres gadam veltītā izstāde “Noskaņu gammas” galerijā “Romas dārzs” būs aplūkojama līdz 2020. gada 4. janvārim.

Ieejas maksa pieaugušajiem ir 2,50 eiro, studentiem, pensionāriem – 1,00 eiro, bērniem, skolēniem ieeja bez maksas. Izstādes atklāšanas pasākums galerijā „Romas dārzs” ir bezmaksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu