Ukraina piekrīt "Šteinmeiera formulai": zaļā gaisma Donbasa vēlēšanām un autonomijai (43)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: STRINGER / Sputnik

Trīspusējā kontaktgrupa Minskas miera sarunās par Donbasu piekritusi tā dēvētajai "Šteinmeiera formulai", bez kuras Maskava atteicās apspriest Vladimira Putina un Volodimira Zelenska tikšanos "Normandijas četrinieka" formātā. Kas ir "Šteinmeiera formula" un ko tas nozīmē turpmākajai notikumu attīstībai Ukrainā?

Formula dod zaļo gaismu vietējo vēlēšanu rīkošanai prokremlisko separātistu kontrolētajos Donbasa reģionos, vēsta "Kyiv Post".

Vienošanās paredz, ka separātistu kontrolētie reģioni Austrumukrainā pēc vēlēšanām varētu iegūt īpašu autonomo statusu. Vēlēšanām būtu jānotiek saskaņā ar Ukrainas likumdošanu un ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) apstiprinājumu.

Zelenskis norādījis - viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai vēlēšanas varētu rīkot, ir Krievijas bruņoto spēku un Kremļa atbalstīto kaujinieku aiziešana no teritorijas. Ukrainai jāatgūst kontrole pār tās austrumu robežu ar Krieviju, uzsvēris Zelenskis.

"Nebūs nekādu vēlēšanu "ar pavērstu ieroci"," otrdien preses konferencē teica Zelenskis. "Ja tur kāds [kaujinieki] būs, tad nekādas vēlēšanas nenotiks."

Plānots, ka vēlēšanas rīkos Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija, bet uzraudzīs EDSO. Vēlēšanu norise jāuzrauga arī ukraiņu novērotājiem, neatkarīgās preses pārstāvjiem un politiskajām organizācijām.

Ja EDSO atzīs, ka vēlēšanas noritēja godīgi, reģions automātiski saņems autonomo statusu. Zelenskis gan nenorādīja, kā tieši šis statuss varētu izpausties.

Zelenskis uzsvēra, ka pagaidu likums par Donbasa īpašās teritorijas statusu zaudēs spēku šī gada beigās, tāpēc Augstākajai radai "ciešā sadarbībā un diskusijās ar sabiedrību" jāsagatavo jauns likums. "Un šajā likumā netiks pārkāptas nekādas sarkanās līnijas," paziņoja Zelenskis. "Tātad tajā nevar būt nekāda padošanās instrumenta."

Zelenskis nepaskaidroja, kādas "sarkanās līnijas" domājis, taču viņš uzsvēra, ka "Šteinmeiera formulu" vajadzētu integrēt jaunajā likumā.

Saskaņā ar Zelenska teikto, "Šteinmeiera formulas" apstiprināšana beidzot ļaus sarīkot "Normandijas četrinieka" - Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas - tikšanos.

"Es vēlos īpaši parunāt par pēdējo nedēļu "šausmu stāstu", tā dēvēto "Šteinmeiera formulu"," Zelenska sacīto atreferē "Ukrinform". "Ko šī formula nozīmē? Tas būtībā ir viens, divi teikumi. Tas arī viss. Tā nosaka, ka pagaidu likums par vietējo pašpārvaldi konkrētās Doņeckas un Luhanskas reģionu teritorijās, tautā zināms arī kā "likums par Donbasa īpašo statusu", sāk darboties kā pastāvīgs likums ar noteikumu, ka vietējās vēlēšanas noris saskaņā ar Ukrainas konstitūciju un likumdošanu, kā arī EDSO savā ziņojumā secina, ka tās notikušas saskaņā ar EDSO un starptautiskajiem standartiem par demokrātiskām vēlēšanām."

Ukrainas aktīvisti, Austrumukrainā karojušie un daudzi politiķi asi kritizējuši "Šteinmeiera formulas" apstiprināšanu. 17.septembrī Zelenskim tika iesniegta vēstule, kurā bija iezīmētas iekšpolitiskās un ārpolitiskās "sarkanās līnijas", ko nedrīkstētu pārkāpt.

Ar "Šteinmeiera formulu" 2016.gadā nāca klajā Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kurš tolaik bija Vācijas ārlietu ministrs. Ierosinājums tika izteikts laikā, kad bija skaidrs - 2015.gada februārī parakstītais Minskas miera līgums ir izgāzies.

Zelenskis septembrī bija plānojis formulu apspriest "Normandijas četrinieka" tikšanās laikā, bet četru valstu sanāksme tā arī nenotika.

FOTO: Kijevā protestē pret Zelenska lēmumu Donbasa jautājumā

Simtiem ukraiņu nacionālistu izgāja protestos Kijevā. "Nekādas kapitulācijas," vēstīja viņu plakāti.

Īpaši kritisks pret pieņemto lēmumu bija Ukrainas eksprezidents Petro Porošenko, dēvējot to par "Putina formulu".

Bijušais ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins tikmēr apšaubīja, ka Donbasā iespējas brīvas un godīgas vēlēšanas. "Sabiedrība pieprasīs atbildes, un atbilde nedrīkst būt Donbasa okupācijas atrisinājums uz Ukrainas rēķina," teica Kļimkins.

Rokmūziķis un politiķis Svjatoslavs Vakarčuks pieprasījis Zelenskim izskaidrot, kādus piekāpšanās soļu viņš gatavojas spert.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu