"Coface": Baltijas reģionā lielākie uzņēmumi joprojām ir Lietuvā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Orlen Lietuva
Orlen Lietuva Foto: AFP/SCANPIX

Baltijas reģionā lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma apmēra joprojām ir Lietuvā, aģentūrai LETA pavēstīja starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja "Coface" pārstāvji.

"Coface" veidotajā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu topā iekļautas 29 kompānijas no Lietuvas, 14 kompānijas no Igaunijas un septiņas kompānijas no Latvijas.

Tostarp topa pirmo trijnieku veido Lietuvas uzņēmumi "Orlen Lietuva", "Vilniaus Prekyba" un "Maxima Grupe".

Reitinga ceturtajā vietā ierindojas Latviju pārstāvošais minerālmēslu vairumtirgotājs "Uralkali Trading", kurš šogad ir topa jaunpienācējs.

Otro augstāko pozīciju topā no Latvijas uzņēmumiem ieņem informācijas tehnoloģiju produktu un risinājumu izplatītājs "Elko Grupa" (6.vieta), bet trešā augstākā pozīcija ir mazumtirgotājam "Rimi Latvia" (11.vieta). Baltijas lielāko uzņēmumu reitingā no Latvijas iekļuvuši arī "Uralchem Trading" (12.vieta), "Latvenergo" (13.vieta), "Maxima Latvija" (17.vieta) un "Orlen Latvija" (30.vieta).

Tikmēr augstāko vietu no Igaunijas uzņēmumiem ieņem "Tallink Grupp" (9.vieta).

"Spēcīgs Baltijas reģiona ekonomiskās attīstības dzinulis ir iekšzemes pieprasījums. Tāpat valstu izaugsmei labvēlīga ir situācija darba tirgū un pieaugošie ieguldījumi pamatlīdzekļos. Tomēr Baltijas valstīm joprojām ļoti būtiska ir arī ārējā vide," sacīja "Coface" vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika.

Viņš arī atzīmēja, ka Lietuvā un Igaunijā eksporta īpatsvars no nominālā iekšzemes kopprodukta (IKP) pērn sasniedza attiecīgi 82% un 72%, savukārt Latvijā šis rādītājs bija 59%, padarot Baltijas valstu atkarību no ārvalstu tirgiem par nozīmīgu faktoru. "Lai gan noturīgais mājsaimniecību patēriņš pašlaik daļēji kompensē globālā pieprasījuma mazināšanos, gaidāms, ka Baltijas reģiona atkarība no ārvalstu tirgiem šogad veicinās reģiona zemākos izaugsmes tempus pēdējo trīs gadu laikā," teica Štareika.

"Coface" Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu reitingā kompānijas tiek vērtētas pēc iepriekšējā gada apgrozījuma rādītājiem, kā arī salīdzinātas pēc papildu analīzes faktoriem, tostarp peļņas, darbinieku skaita un citiem. Reitingā netiek ietverti finanšu pakalpojumu sniedzēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu