Darījumu tūrisma veicināšanai nepieciešama ciešāka Rīgas pašvaldības un valsts sadarbība

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Darījumu tūrisma veicināšanā liela nozīme ir tūrisma nozares, valsts un Rīgas pašvaldības sadarbībai, atzina domnīcas “Rīga kā Baltijas darījumu tūrisma dzinējspēks” dalībnieki. Pozitīvi tika vērtēts arī fakts, ka Ekonomikas ministrijas izstrādātajos Tūrisma likuma grozījumos iekļauta darījumu tūrisma definīcija.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds atzina, ka lai gan uz dažādiem gadatirgiem un semināriem RTAB dodas kopā ar Jūrmalas pilsētas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvjiem, vēl varētu uzlabot sadarbību politikas plānošanas. “Gan Rīga, gan valsts tautsaimniecība būs ieguvēji, ja mēs visi sadarbosimies,” viņš teica.

Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem Tūrisma likuma grozījumiem, “darījumu tūrisms ir tūrisma veids, kurā ceļojuma galvenais nolūks ir dienesta uzdevumu un darījumu kārtošana, komercdarbības jautājumu risināšana, kā arī zināšanu un profesionālās pieredzes papildināšana, piedaloties konferencēs, sanāksmēs vai izstādēs”. Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs domnīcas paneļdiskusijā atzina, ka darījumu tūrisma definīcijas iekļaušana Tūrisma likumā ir vērtējama ļoti pozitīvi, jo iepriekš par to likumdošanas līmenī nav ticis runāts. J.Vitenbergs arī uzsvēra, ka, pēc likumprojekta nonākšanas Saeimā, tūrisma nozares pārstāvjiem būs uz ko atsaukties, dodoties uz darba grupām Nacionālā attīstības plāna gadam apspriešanai.

Savukārt Saeimas ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis teica, ka gribētu izteikt komplimentus tām jomām, kurām no šī biznesa attīstības skatupunkta ir ļoti labi rezultāti, un kā piemērus minēja mūsu nacionālo aviokompāniju “Air Baltic”, kā arī viesnīcu un ēdināšanas sfēru. Taču vienlaikus viņš norādīja, ka Nacionālajā attīstības plānā darījumu tūrisms diemžēl nav iekļauts. Pēc V.Dombrovska teiktā sadarbības starp valsti un Rīgas pilsētu pašlaik nav, un tas ir milzīgs šķērslis. Taču ja kāds darījumu tūrisma jomā varēs konkurēt ar Stokholmu vai Helsinkiem, tad tā būs tieši Rīga.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro norādīja, ka šī tūrisma veida attīstīšanā cieša sadarbība ar Rīgu ir nepieciešama, jo tā kā darījumu tūristi uz konkrētu galamērķi parasti dodas uz vienu dienu, tad jebkurš attālums, kā, piemēram, brauciens uz Daugavpili, Liepāju vai kādu citu mūsu valsts pilsētu saīsinās to dārgo laiku, ko viņi var izlietot biznesa vajadzībām.

Arī Rīgas mērs Oļegs Burovs uzsvēra nepieciešamību pēc ciešākas sadarbības ar valsti un norādīja, ka viena no atslēgām varētu būt Rīgas pašvaldības un RTAB ciešāka sadarbība ar LIAA.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu