IAAF prezidents: Salazara skandāla dēļ pasaules čempionātu neatcels

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Alberto Salazars
Alberto Salazars Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) prezidents brits Sebastjans Ko trešdien Dohā paziņoja mediju pārstāvjiem, ka Alberto Salazara dopinga lieta neietekmēs pasaules čempionāta norisi Kataras galvaspilsētā.

IAAF prezidents pastāstīja reportieriem, ka organizācijas vadība reaģējusi uzreiz pēc pirmajām ziņām par lēmumu "Nike" "Oregonas projekta" dibinātāja Salazara dopinga skandāla lietā, kurā ASV Antidopinga aģentūra (USADA) augstas klases trenerim piesprieda četru gadu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpumiem.

"Mēs pie tā strādājam, un tas netraucēs čempionāta norisi," apgalvoja divkārtējais olimpiskais čempions 1500 metru distancē Ko. "Tas varbūt kaut ko nozīmē jums, žurnālisti, bet nav paaugstinātas intereses vērts pasaules čempionāta skatītājiem."

Dohā cīnās arī vairāki "Oregonas projektā" iesaistītie atlēti, no kuriem divi jau izcīnījuši zelta medaļu. Tā ir Etiopijā dzimusī un Nīderlandi pārstāvošā Sifana Hasana 10000 metros un uzvarētājs 800 metros Donovans Breizīrs. Tomēr Ko aizrādīja par to, ka nedrīkst mest aizdomu ēnu uz sportistiem, kuri piedalījušies šajā projektā, brīdinot, ka tādā gadījumā IAAF vērsīsies pret šādiem apgalvojumiem.

"Atvainojiet, es nedzīvoju tādā pasaulē, kurā jūs automātiski pieņemat sliktāko iespējamo versiju," savu pozīciju skaidroja Ko. "Realitāte ir tā, ka USADA apsūdzībām ir pamats."

IAAF vadītājs iedrošināja sportistus sekot līdzi videi, kurā viņi trenējas: "Ja jūs kāds trenē, jums jābūt absolūti pārliecinātiem, ka jūs to darāt drošā vidē un ka tas neiedragās jūsu reputāciju. Visam vajadzētu noritēt pēc augstākajiem standartiem. Sportistam ir jāuzdod šādi jautājumi."

Hasana pievienojās Salazara trenējamo pulciņam 2016.gadā, kamēr Breizīrs un vāciete Konstance Klosterhalfena sāka trenēties pie Salazara pagājušogad, kad jau bija zināms par trenerim izvirzītajām USADA apsūdzībām.

Tāpat Ko aizstāvēja ilggadējo Salazara trenējamo - britu gargabalnieku Mo Farahu, kurš projektā trenējās kopš 2011.gada un no tā šķīrās 2017.gadā, apgalvojot, ka pārcelšanās uz Lielbritāniju nebija saistīta ar Salazaram izvirzītajām apsūdzībām: "Farahs ir izcils sportists, taču man regulāri vaicā, vai tādam atlētam bija jābūt kopā ar tādu treneri?"

Fakti liecina, ka neviens no "Nike" "Oregonas projekta" sportistiem nekad nav iekritis dopinga testos un neviens no Dohā startējošajiem projekta sportistiem nav ticis pieķerts, lietojot neatļautus medikamentus pirms ierašanās Portlendā.

Savukārt USADA vadītājs Treviss Tigarts trešdien nosauca Salazara trenētos sportistus, kuri lietojuši aizliegtās vielas, par "izmēģinājuma trusīšiem".

Tigarts trešdien intervijā Vācijas televīzijas kanālam ZDF pauda, ka atlēti, kuri kopā ar diskvalificēto treneri strādāja "Nike" atbalstītajā "Oregonas projektā", tika turēti absolūtā neziņā par vielām, ar kurām treneris rīkojās.

Salazars tāpat kā projektā iesaistītais ārsts Džefs Brauns pirmdien tika diskvalificēti uz četriem gadiem par testosterona tirdzniecību, rīkošanos ar aizliegtām vielām un krāpšanos, lai izbēgtu no USADA soda. Salazars apgalvoja, ka ir "šokēts", un solījās iesniegt apelāciju.

Pēc USADA paziņojuma Salazaram Dohā tika atņemta pasaules čempionāta akreditācija, bet ar treneri saistītajiem sportistiem Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU) rekomendējusi tūlītēju saišu saraušanu ar diskvalificēto Salazaru, lai izvairītos no sankcijām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu