TTT leģionāre Hafa - strītboliste ar volejbola pieredzi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Megana Hafa
Megana Hafa Foto: Publicitātes foto

"TTT Rīga" jaunpienācēja amerikāniete Megana Hafa, kurai šī būs pirmā sezona Eiropā, sākumā augstskolā spēlēja volejbolu, bet šovasar kopā ar citu Rīgas vienības basketbolisti Lineju Hārperi piedalījās 3x3 basketbola turnīros, sportiste stāsta par sevi intervijā klubam.

Hafa "TTT Rīga" rindās aizvadīs savu pirmo profesionāles sezonu basketbolā. Iepriekš viņa piecus gadus studēja Havaju un Jūtas universitātē, Havaju salās iesākumā spēlējot zāles volejbola komandā.

"Havajās sākumā spēlēju zāles volejbola, nevis basketbola komandā. Pēc tam pārgāju uz basketbolu, kur biju garā spēlētāja, kas nemeta no distances un nedarīja neko. Gada laikā kopā ar treneriem ļoti daudz strādājām ar svariem, lai uzlabotu spēku. Tika panākts milzīgs progress arī metienā un bumbas pārvaldīšanā," par studiju laiku stāsta spēlētāja, kura šobrīd izceļas ar labu trīspunktu metienu. "Volejbols attīstīja metienu bloķēšanas laika izjūtu, lēcienu un kustību laukumā."

Pēc studiju beigām basketbolisti draftēja Ņujorkas "Liberty", izvēloties Hafu ar 26. kārtas numuru, taču komandā iekļūt neizdevās, jo četras dienas pirms regulārā turnīra sākuma viņu no komandas atskaitīja. TTT rindās basketboliste nonāca jau pirms gandrīz pusotra mēneša kā pirmā no viesspēlētājām, bet nedēļu vēlāk viņai pievienojās komandas biedrene šīs vasaras gaitās 3x3 basketbolā.

"Mēs nemaz nezinājām, ka spēlēsim Rīgā. Spēlējām vienā komandā, un ieminējos Hārperei, ka saņēmu piedāvājumu no "TTT Rīga". Dažas nedēļas vēlāk viņa atbildēja, ka arī ir noslēgusi līgumu ar to pašu komandu, par ko biju priecīga," par ceļu no 3x3 basketbola uz  Rīgu vēstīja Hafa. "Nedēļas nogalēs piedalījāmies 3x3 basketbola turnīros, kur mūs savāca kopā. 3x3 basketbola formātā uzlaboju prasmi pārvietoties laukumā, kā arī spēli aizsardzībā."

Pirms došanās uz Eiropu basketboliste Vecajā kontinentā bija spēlējusi vien kopā ar Jūtas (universitātes) komandu Itālijā, aizvadot spēles ar profesionālām komandām. Tāpēc basketboliste nezināja, ko gaidīt Rīgā un cik raita būs komunikācija ar komandas biedrenēm, cik no viņām runās angliski. Šobrīd "man šeit viss tiešām patīk un apmierina. Pārsniedza manas cerības," gandarīta par pirmo laiku komandā ir Hafa.

Protams, ASV studentu čempionātā spēlētais basketbols atšķiras no tā, kas sagaidījis Rīgā. "Eiropā spēlētājas pievērš daudz lielāku uzmanību izaugsmei," intervijā skaidro 23 gadus vecā "TTT Rīga" uzbrucēja. "Pašas esam atbildīgas par iesildīšanos, brīvā laika pavadīšanu, ēšanu, gulēšanas režīmu. Koledžā treneri teica, kas un kad ir jādara zālē, deva papildu uzdevumus, auklējās ar spēlētājām, kas bija patīkami, jo tādējādi iemācījāmies, kā par sevi parūpēties. Savukārt profesionālajā līmenī ir lielāka brīvība un atbildība."

Hafa laukumā spēj darboties vairākās pozīcijās, bet "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts uzteica amerikānietes personiskās īpašības un plāno spēlētāju pārsvarā izmantot spēka uzbrucējas postenī.

"Viņa ir daudzpusīga - labi spēlē situācijās ar seju pret grozu, kā arī spēj iemest no distances un doties caurgājienos. Tāpat viņa var apspēlēt pretinieces groza tuvumā. WNBA pirmssezonas treniņnometnē viņa spēlēja arī kā trešais numurs. Tā noteikti ir viena no mūsu sastāva komplektācijas prioritātēm, lai spēlētāja var darboties vairākās pozīcijās. ASV studentu čempionātā Nacionālajā studentu sporta asociācijā (NCAA) viņa bija piektais numurs," basketbolistes daudzpusīgumu komentēja Zībarts.

Noslēdzošajā gadā Jūtā Hafa vidēji spēlē guva 19,6 punktus (ceturtā vieta konferencē), kā arī izcīnīja 9,9 atlēkušās bumbas (otrā vieta). 17 no 30 spēlēm uzbrucēja izcēlās ar "double-double". Viņa realizēja 37% (50/135) tālmetienu, kā arī iemeta 84,3% (113/134) soda metienu. Hafas daudzpusīgumu apliecina 2018./19. gada sezona, kurā "Pac-12" konferencē viņa bija starp labākajām 15 basketbolistēm punktos, atlēkušajās bumbās, bloķētajos metienus, pārtvertajās piespēlēs, kā arī tālmetienu, soda metienu un kopējā metienu precizitātē.

Pirmo Eirolīgas spēli "TTT Rīga" aizvadīs 16.oktobrī "Elektrum Olimpiskajā centrā" pret 2015.gada Eirolīgas čempioni un divpadsmikārtējo Čehijas labāko komandu Prāgas USK. Nākamajā nedēļā "TTT Rīga" basketbolistes dosies pirmajā izbraukumā, kur tiksies ar Beļģijas labāko komandu "Castors Braine", bet 30.oktobrī Latvijas čempiones aizvadīs otro mājas spēli pret trīskārtējo Eirolīgas uzvarētāju no Francijas "Bourges Basket".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu